Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

03. 12. 2019. 13:15 >> 14:05
16

BEČIĆ, LEKIĆ, RUDOVIĆ

Vlada građanskog jedinstva 300 dana pred izbore

Vladu građanskog jedinstva potrebno je formirati 300 dana prije izbora, sa jednakim brojem ministara iz vlasti i opozicije. To je predviđeno zakonom o Vladi Crne Gore, koji predlažu predsjednik Demokrata Aleksa Bečić, lider Demosa Miodrag Lekić i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović. Zakon, koji su predstavili na konferenciji za medije, predviđa da se pred svake naredne izbore bira vlada građanskog jednistva.

“Predlažemo da se Zakonom o Vladi definiše da se 300 dana pred svake parlamentarne izbore bira Vlada građanskog jedinstva, koju će na paritetnoj osnovi činiti vlast i opozicija. Znači jednak broj ministar iz vlasti i opozicije, s tim da tamo gdje vlast ima ministra opozicija ima zamjenika, a tamo gdje opozicija ima ministra vlast ima zamjeenika, na način da ministar i zamjenik funkcionišu i odlučuju po principu supotpsia odnosno prava veta, a da se odluke na Vladi na način da za njih mora glasati većina ministar iz vlasti ivećina iz opozicije”, naveo je Bečić.

Predlažu da opozicija rukovodi ministarstvima unutrašnjih poslova, finansija, poljoprivrede, rada i socijalnog starnaja, prosvjete i zdravstva.

Za prve parlamentarne izbore, predlažu, da se Vlada građanskog jedinstva izabere saglasno Sporazumu za budućnost odmah nakon stupanja na snagu Zakona, a za sve naredne saglasno modelu koji su predložili i koji bi postao dio pravnog sistema.

“Predložili smo da Vlada građanskog jedinstva na prvoj sjednici imenuje na mjestima svih starješina organa uprave, kao i direktora u fondovima, agencijama, zavodima i janim ustanovama, izuzev Agencije za elektronske medije, zamjenike direktora na predlog opozicije sa pravom supotpisa, odnosno veta”, istakao je Bečić.

Smatra da je to pošteno i džentlmensko rješenje protiv kojeg, kako dodaje Bečić, može biti samo onaj koji se plaši kontrole i ima skrivene namjere.

“Mi predlaganjem da to bude zakonsko rješenje za svake izbore, pokazujemo da već sada mislimo na naše političke konkurente i da smo spremni i da kada zamijenimo uloge, pa na narednim izborima oni budu opozicija, a mi vlast, imaju mogućnost da budu u izvršnoj vlasti i kontrolišu nas u izbornoj godini. Time pokazujemo da nama nije cilj bilo kakav privilegovan položaj, već jednaki izborni uslovi, pošten i transparentan proces”, zaključio je Bečić.

Lekić je kazao je da bi vlada građanskog jedinstva bilo rješenje sistemskog karaktera, a ne ad hoc.

"Imamo mi razloga zbog raznih prevara da stalno imamo takva rješenja, ali ovim se sada utemeljuje jedan sistemski okvir koji bi trajao i, u tom smislu, nije i bez uporedne prakse, koja je potvrđena drugdje, koju zagovaraju i predstavnici EU. Dakle, ovaj naš rad, koliko god da je autonoman, suštinski on je i u saradnji sa EU, u smislu poštovanja njihovih principa, načela, ponekad i konkretnih konsultacija”, naveo je predsjendik Demosa.

Nezavisni poslanik Rudović rekao je da bi sve što su do sada radili, bilo besmisleno ako ne bi imali vladu građanskog jedinstva, koja bi sprovodila dogovor.

„Znajući da je DPS neiskrena, znajući za njihovu praksu, znajući za činjenicu da se 2016. godine, u oktobru mjesecu, u mjesecu izbora, dok je postojala vlada izbornog povjerenja, desila „Koverta“ i još desetine koverti za koje još nemamo snimke, što pokazuje manire DPS-a, njihov pristup, odnosno njihovu neiskrenost, to je još jedan razlog više da im niko vjerovati ne može“, naveo je Rudović.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније