Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Dijana Drašković, TVCG

03. 01. 2020. 20:12 >> 10:48
50

SAGOVORNICI TVCG

"Strahoviti udarac Srbije, žele nemire u CG"

Pokušaj paljenja crnogorske zastave u Beogradu, strahoviti je udarac Srbije, na jedinog istorijskog prijatelja, i taj čin je za svaku osudu, smatraju sagovornici Dnevnika, iz reda prefesora i publicista. Paljenje je očaj Srbije, koja po svaki cijenu želi nemire u Crnoj Gori, što potvrđuje, kažu, i najava dolaska predsjednika Srbije Aleksandara Vučića za Badnji dan. Žalosno je, smatraju, i za svaku osudu i to što su među huliganima koji su palili zastavu bili poslanici DF-a Milan Knežević i Milutin Đukanović.

Čemeran je prizor, kaže profesor Milenko Perović, kada se u sred Beograda pali crnogorska zastava. Upravo pod tom zastavom u Mojkovcu Crnogorci su u nadljudskoj borbi sa austro njemačkom silom srpskoj vojci omogućili povlačenje i spas preko Albanije.

"Neke novije generacije Srba su zaboravile na taj ogroman dug prema Crnoj Gori. Zato ovaj pokušaj paljenja crnogorske zastave shvatam kao simbolički izraz potpunog sloma istorijske svijesti jednog dijela Crne Gore i tako da kažem strahoviti udarac koji je nanijet prema jedinom istinskom istorijskom prijatelju srpskog naroda a to je Crnogorski narod", kaže Perović.

Da gleda udare na prve komšije, nije bilo lako ni publicisti Marijanu Miljiću.

"Žalosno je danas da neka ostrašćena mladež puca u crnogorsku zastavu koju su naši preci nosili spašavajuči njihove pretke na Mojkovcu i na drugim ratištima i nazivaju tu zastavu žutac. To je ista ona zastava koja je na Ist riveru, koju su podizale ruke nevidljive dobrovoljaca, koju su podizele kada je dizana, a njihove duše su u tom oduševljenju i ona danas leprša svuda, i na Terezijama , i nju čuva gospod Bog i ne može joj niko ništa", poručuje Miljić.

Ne može joj, kaže publicista Rajko Cerović, niko ništa, ali bole pokušaji i jasna namjera Srbije.

"Ne treba zaboraviti da Srbija vreba 150 godina trenutak da pokori Crnu Goru i učini je sastavnim dijelom Srbije. To je uspjelo 1918. i trajalo do '41, ali je '41. probuđen ponos crnogoraca. Ovo što se pale zastave to je očaj Srbije , koja je frustrirana koja je izgubila četiri rata , Kosovo, koja hoće sve da kompenzira slamanjem Crne Gore", navodi Cerović.

No, došao je kaže Cerović trenutak kada je Crna Gora postala velika moralna tvrđava, ka kojoj su uperene sve simpatije međunarodne zajednice. Zato je san o slamanju Crne Gore danas mnogo teže izvesti.

"A ovi ljudi koji protestuju i prave te litije i proteste, ne protestuju oni zbog crkve, nego zbog srpske nacionalne crkve, jer žele da tuđa crkva bude vazda gospodar Crne Gore. Oni nesrećnici nijesu svjesni da je to suštinska izdaja ali vlast je kriva što nije odavno počela da objašnjava šta je šta", kaže Cerović.

Sinoćnoj šetnji gomile huligana koja je sa utakmice Crvena Zvezda - Bajern otišla ispred crnogorske ambasade, prisustvovali su i poslanici Demokratskog fronta Milan Knežević i Milutin Đukanović. To je, neprimjereno i za svaku osudu, poručuju naši sagovornici.

"Vjerujem da većina njih na nijemoj karti bivše Jugoslavije ne zna gdje se nalazi Crna Gora. Crnogorski političari koji su otišli na taj skup očigledno takođe ne znaju gdje se nalazi Crna Gora. Oni nijesu sasvim sigurno na onoj strani na kojoj se nalazi Crna Gora", kaže Mileko Perović.

"Pa pobogu zar nije to jasno. To je partija koja pokušava da jednostavno uništi Crnu Goru, da je nema, prema tome nije to iznenađenje. Samo me čudi odakle im ta tranvajska brza veza da odmah stignu u Beograd", kaže Rajko Cerović.

Ne čudi ni to, poručuju, što nije bilo zvanične osude iz Beograda. Jasno je, kažu, da predsjednik Aleksandar Vučić, vodi više politika, a primjer je najava dolaska za Badnji dan, ali to što nije osudio pokušaj paljenja naše zastave, bez sumnje je, političko diplomatski skandal.

"Srbija ne samo da nije osudila to, nego nije našla za shodno ni da preko zvaničnika osudi taj vandalski čin, i da uputi javno izvinjenje Crnoj Gori, jer jedino bi to bilo zalog za dobre političke odnose u budućnosti. To sjedjenje na više stolica uvijek se završava na podu. U njegovoj najavi dolaska u Crnu Goru vidim pokušaj da se udobri militantnom srpskom . Uvjeren sam da toga dolaska neće biti, ali će Vučić moći da se pravda u njegovom karakterističkom stilu. Htio sam da odem ali mi nijesu dali", smatra Mileko Perović.

"On hoće da dođe da izazove guzvu. A drugo sjećate se isto tako ja u Viluse nenajavljen došao Milošević. Ista je to akcija, treba jednostavno učiniti Crnu Goru nestabilnim društvom, nesrećnim duštvom. E to je cilj tog iznenadnog dolaska. Čak i ako on ne dodje nego samo najavljuje, ista je to svrha", navodi Rajko Cerović.

Zato se crnogorski državni suverenitet, zaključuju naši sagovornici mora braniti kako iznutra tako i spolja. Nema sumnje da naša država ima načina i volje da se odbrani, a na tom putu valja jačati odbrambene sposobnosti.

Пратите нас на

Коментари50

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније