Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

16. 01. 2020. 07:00 >> 06:59
42

SEKULOVIĆ

Istupi zvaničnika Srbije miješanje u politiku CG

Istupi srpskih zvaničnika od usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u crnogorskom parlamentu imaju elemente miješanja u unutrašnje poslove Crne Gore, iako se pokušava naći legitimitet u činjenici da se traži zaštita iznutra, ocijenio je za Pobjedu analitičar Sergej Sekulović.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u najnovijoj izjavi povodom crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kazao je da vlasti u Crnoj Gori moraju voditi dijalog sa SPC, a ne sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom, čiji je ona dio.

Vučić je više puta saopštio da se njegova zemlja neće miješati u unutrašnje stvari naše države, ali istovremeno poručujući da je Srbija spremna da pomogne „po svim pitanjima“ u vezi sa situacijom u Crnoj Gori.

Više puta je i konstatovao da crnogorska vlast „želi da Srba u Crnoj Gori bude što manje“ na popisu stanovništva naredne godine.

Vučić je, povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, istakao da je taj akt protiv SPC i srpskog naroda u Crnoj Gori, da će zakomplikovati složene odnose Srbije i Crne Gore, a čak je i „molio“ da se ne usvoji.

Sergej Sekulović kazao je da "politika zvanične Srbije u navedenom kontekstu ima kontinuitet“.

"Beograd je pozicioniran kao pijemont koji vodi računa o srpskom narodu u regionu na način da se održava svijest o organskom jedinstvu naroda koji je pod zaštitom, ne ugrožavajući teritorijalni integritet okolnih država. Shodno procjeni i političkim potrebama, tenzija se podiže ili se smiruje. Na ovaj način zvanični Beograd demonstrira moć i pojavljuje se garant regionalne stabilnosti. Ovakva politika traži partnere koji će da budu pod kontrolom i u tom smislu se navedena pitanja javljaju kao važna", dodao je Sekulović.

On je istakao da dvije zemlje imaju poremećene odnose.

"S obzirom na to da dio crnogorskog društva podržava ovakav vid politike, moglo bi se reći da se radi o poremećenim međudržavnim odnosima. Određeni istupi imaju i elemente miješanja u unutrašnje poslove iako se pokušava naći legitimitet u činjenici da se traži zaštita iznutra. U svakom slučaju, krećemo se po tankoj liniji koja ne doprinosi građenju istinski zdravih odnosa koji bi morali biti imperativ usljed bliskosti koja je nesporna i na kojoj bi trebalo graditi budućnost", dodao je Sekulović.

Пратите нас на

Коментари42

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније