Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Nataša Mitrović, TVCG ]

29. 02. 2020. 19:47 >> 19:46
1

JAKIČ ZA TVCG

"Dijalog treba intenzivirati, to je stvar CG"

U Zakonu o slobodi vjeroispovijesti nema ništa što nije u skladu sa sistemima unutar Evropske unije, a to je saopštila i Venecijanska komisija, kaže za Televiziju Crne Gore dugogodišnji slovenački i evropski parlamentarac i bivši ministar odbrane Roman Jakič. Vjeruje da će država i svi akteri unutar nje naći prostor za dijalog. Poručuje i da Crna Gora, ide ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

U skladu sa procesom pristupanja Evropskoj uniji i njenim najvišim standardima, Crna Gora je donijela Zakon o slobodi vjeroispovjesti, kaže dugogodišnji slovenački i evropski parlamentarac i bivši ministar odbrane Roman Jakič. Upravo kao dugogodišnji parlamentarac i cijeni, kaže, mišljenje Venecijanske komisije jer je mjerodavna da da pozitivna ili negativna mišljenja o nečemu.

"Meni je kao evropejcu dosta pozitivan signal da je to Venecijanska komsiija pogledala, koliko razumijem da nijesu imali primjedbe", kaže Jakič.

Na međunarodnim adresama prati se trenutna situacija u Crnoj Gori, kaže Jakič. Zato dijalog treba intenzivirati.

"Ja se nadam da će država i svi akteri unutra države naći prostor za dijalog, da vide šta treba raščistiti a šta ne. U suštini to je suverena stvar Crne Gore", ocjenjuje Jakić.

Suvereno pravo države bilo je i da opredijeli spoljnopolitičke ciljeve - što je i učinila. Članica NATO-a postala je prije tri godine a podrška Slovenije i Jakiča, tada, s pozicije ministra odbrane te zemlje - nije izostala.

"Članstvo nije samo militarno nego i političko. I u tom kontekstu ja mislim da je samo još jedan mehanizam gdje CG može prosperirati, izložiti i zagovarati svoje interese", kaže on.

Jer je članstvom u NATO-u, Crna Gora bliža onom u Evropskoj uniji. Reforme sprovodi, pa ne postoji, poručuje Jakič, sila koja bi državu mogla da spriječi da pristupi uniji onda kada ispuni uslove. Ko pobijedi i prvi pređe crtu taj će ući od država regiona Zapadnog Balkana naša je, smatra, tome najbliža.

"Mislim da ste vi još uvijek na neki način lider u regiji, pošto ste otvorili sva poglavlja osim osmog i zatvorili tri poglavlja. Što se tiče nove metodologije ona samo može ubrzati proces. Treba to proučiti i vidjeti koja je metodologija je bolja da bi se ubrzao proces", poručuje Jakič.

A Slovenija će se i dalje zalagati za evropsku perspektivu regiona i nastaviti da podržava Crnu Goru na njenom evropskom putu kako bi došla do cilja, zaključuje Roman Jakič.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније