Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Pobjeda [ Objavila: M.L.B. ]

01. 05. 2020. 08:24 >> 08:23
1

MAJKL HALCEL

CG da nastavi sa reformama

Crna Gora, kandidat koji je najviše napredovao prema članstvu ka EU, ima i posebnu priliku i posebnu odgovornost, da nastavi aktivno da sprovodi svoje reformske napore, poručio je u intervjuu Pobjedi Majkl Halcel, profesor na Institutu za spoljnu politiku „Džon Hopkins“ univerziteta u Vašingtonu.

Ističe da je stara američka formulacija - „Evropa cjelovita, slobodna i u miru“ - jedina održiva budućnost za kontinent i može se postići jedino integrisanjem u potpunosti kvalifikovanih kandidata.

"Moji instinkti govore da je proces proširenja EU i dalje živ, uprkos neizbježnoj promjeni u fokusu na borbu protiv pandemije kovid-19", navodi Halcel.

Odluka Evropskog savjeta da započne pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom je, kako kaže, dobrodošao razvoj situacije.
Predsjednik Francuske naljutio je, kako kaže Halcel, mnoge ljude svojim insistiranjem na strukturnoj reformi procesa pridruživanja kao preduslov za napredovanje.

"U teoriji nema ništa loše u strukturnoj reformi ako je ona zaista neophodna, a ne postoji samo kao izgovor za „spori hod“ procesa proširenja do sigurne smrti. Novouvedene reforme, plus odluka Savjeta su indikacija da su Makron i EU ozbiljni po pitanju nastavka proširenja. I naravno, Crna Gora, koja je kandidat koji je najviše napredovao prema članstvu, ima i posebnu priliku i posebnu odgovornost, da nastavi aktivno da sprovodi svoje reformske napore", naveo je Halcel.

Uvjeren je da je jedina budućnost za Zapadni Balkan - Evropska unija.

"Pominjete da predsjednik Srbije te dvije represivne zemlje - Rusiju i Kinu - sada vidi kao svoje glavne partnere. Možda to i nije iznenađujuće, jer smo svjedočili demonstracijama da Vlada Srbije postaje sve autoritarnija. Ipak, Srbija je i dalje zvanično posvećena pristupanju EU. Dugo sam tvrdio da Srbija sa svojim dobro obrazovanim i talentovanim stanovništvom ne može da sjedi između dvije stolice - EU i Rusija (a sada Kina)", zaključio je Halcel.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније