Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Dijana Drašković, TVCG

16. 07. 2020. 20:12 >> 20:10

PAŽIN

Prije 5 godina bio sam protiv reizbora predsjednika sudova

Ministar pravde Zoran Pažin kazao je tokom današnje skupštinske rasprave o Zakonu o sudovima da je i prije pet godina bio protiv reizbora predsjednika Vrhovnog i predsjednika osnovnih sudova, i to prije “nego što je iko pokrenuo ovo pitanje i prije interesovanja Evropske komisije. Poručio je da to nije pitanje ustavnosti i zakonitosti, nego da je riječ o potrebi poštovanja međunarodnih standarda.

Predsjednici sudova ne bi trebalo da se zadrže na svojim pozicijama više od dva mandata, kaže ministar pravde Zoran Pažin, navodeći i da nije glasao za te predsjednike sudova ni prije pet godina.

Ne zbog primjene ustavnih amandmana od 2012, već zbog standarda Evropske unije.

“Vi znate da smo mi rekli da treći mandat za predsjednika Vrhovnog suda je suprotan Ustavu. Ono što sam očekivala od vas je da ne pozovete predsjednike sudova koji imaju treći mandat da presipitaju svoju odluku nego da pozovete predsjednika Vrhovnog suda da da ostavku kako bi primjer dala predsjednicima sudova. Mi smo došli u situaciju da smo se obrukali pred EU”, poručila je u Skupštini predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović- Stanković.

“Ne radi se o pitanju ustavnosti, ne radi se o pitanju zakonitosti. Ustav vrlo eksplicitno uređuje ovo pitanje, ali ne možete pročitati samo jedan amandman, a zanemariti sve druge amandmane. U tim amandmanima kaže se da predsjednicu ili predsjednika Vrhovnog suda bira sudski savjet”, odgovorio je Pažin.

On je kazao i da je bio jasan kad je pozvao predsjednike sudova da preispitaju svoju riješenost da obavljaju te funkcije.

“Nijesam glasao za te predsjednike sudova, nijesam glasao ni prije pet godina, smatrajući da je tada trebalo da se stavi tačka na to, prije nego što nas je upozorila EU.

Ministar pravde je pred poslanicima obrazlagao set izbornih zakona iz domena Ministarstva pravde, između ostalog i Zakon o alternativnom rješavanju sporova, koji će rasteretiti rad sudova, što su pohvalili poslanici i vlasti i opozicije.

Prisustvo Pažina poslanici su iskoristili i da još jednom upozore na rješenja zbog kojih je pravosudni sistem u VD stanju.

“Mislim da se odmah nakoh izbora mora krenuti u izmjenu Ustava u ovom dijelu. Da su kandidati za sve te funkcije na kojima se treba dobiti dvotrećinska većina figurativno govorim Sveti Petar Cetinjski Njegos, Majka Teresa ne bi prošli”, kaže lider LP Andrija Popović.

“Imali smo prilike da čitamo te nevjerovatne biografije, ali da ti ljudi nijesu mogli da prođu na određene pravosudne funkcije”, naveo je poslanik DPS-a Predrag Sekulić

“Svakako će mjerilo odgovornosti buduće vlasti biti i da se pozabavi ovim pitanjima”, kazao je Pažin.

O izborima su govorili i poslanici DF-a, koji su tokom zasjedanja još jednom lidere Demokrata i Ure pozvali na dogovor, jer je, kako su saopštili, 30. avgust blizu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније