Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 10. 2013. 14:44 >> 14:44
1

ZA EFIKASNIJU UPRAVU

Imamo kvalitetne institucije i stručnjake

Crna Gora je pokazala da ima kvalitetne institucije, a u narednom sedmogodišnjem periodu značajan dio novca iz IPA fondova biće usmjeren ka unapređenju efikasnosti rada javne uprave, poručio je glavni pregovarač sa Evropskom unijom Aleksandar Andrija Pejović.

On je kazao da je administrativni kapacitet je jedan od osnovnih uslova za pristupanje Uniji i da su se sa problemom nedostaka administrativnih kapaciteta suočavale sve države u procesu pristupanja EU.

"To nije samo zahtjev iz Brisela nego i naša unutrašnja potreba da izgradimo jake institucije i profesionalan kadar koji će biti u stanju da se nosi sa zahtjevima i izazovima procesa pristupanja, kao i obavezama koje će uslijediti nakon stupanja u članstvo", rekao je Pejović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je u dosadašnjim aktivnostima pokazala da ima kvalitetne institucije i mnogo stručnih i profesionalnih pojedinaca, "kako u državnoj upravi, tako i u ostalim strukturama, Skupštini, pravosuđu i civilnom sektoru".

"Pokazali smo da smo u stanju da odgovorimo na složene zahtjeve EU i da smo spremni za napredniju fazu integracije. Svakako, kako proces bude odmicao pojaviće se potreba za novim specifičnim znanjima i stručnim profilima koje u godinama koje slijede moramo izgraditi", dodao je Pejović.

On je naglasio da je uspostavljanje efikasne, odgovorne i transparentne javne uprave proces koji se gradi tokom čitavog puta pristupanja EU.

"Iako u tom sveobuhvatnom poslu imamo stalnu podršku EU i država članica, treba da budemo svjesni da je to nešto što moramo odraditi sami i na tome ćemo svesrdno raditi narednih godina", naveo je Pejović.

Upitan da li je zapošljavanje novih ljudi u državnoj upravi opcija, ili će se reorganizacijom već zaposlenih pokušati odgovoriti izazovu u evropskoj integraciji, Pejović je kazao da je to pitanje o kom se razmišlja i na čemu se aktivno radi.

“Veoma je važno kreirati najoptimalnija rješenja koja će napraviti balans između postojećeg stanja i daljih potreba u okviru procesa pristupanja i budućeg članstva u EU”, rekao je on.


Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније