Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 01. 2021. 16:45   >>  16:46 1

ĐUKANOVIĆ I LUNDGBERG

UN će u Crnoj Gori imati pouzdanog i otvorenog partnera

Ujedinjene nacije će u Crnoj Gori imati veoma pouzdanog i otvorenog partnera za dalji razvoj saradnje, što je naša zemlja potvrdila posvećenošću UN vrijednostima, povelji i ciljevima "Agende 2030" od početka članstva - saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na sastanku sa novoimenovanim rezidentnim koordinatorom UN sistema u Crnoj Gori Peterom Lundbergom.

Đukanović je, kako je navedeno u saopštenju, ponovio snažnu podršku Crne Gore reformama u sistemu UN-a, uključujući i novu poziciju rezidentnog koordinatora, vjerujući da smo na taj način dobili još bolju adresu za fokusiraniji dijalog i saradnju.

Predsjednik je "iskazao dodatnu zainteresovanost Crne Gore kao male zemlje za očuvanje dobre prakse saradnje i multilateralizma, pred kojim je prema predsjednikovom uvjerenju, bolja faza povratka njegovog značaja u međunarodnim odnosima, što će doprinijeti i nezaobilaznoj važnosti UN-a u globalnom poretku".

Đukanović je zadovoljan "dosadašnjim kontinuitetom političke komunikacije na visokom nivou između Crne Gore i UN-a, uz ocjenu da su njegovi susreti sa generalnim sekretarima UN-a, kao i posjete najviših zvaničnika te organizacije Crnoj Gori učvrstili osjećaj uvaženosti Crne Gore od organizacije kojoj sa ponosom pripada".

"Uz podsjećanje da ove godine obilježavamo 15-o godišnjicu članstva predsjednik je ponovio želju da generalni sekretar (Antonio) Gutereš posjeti Crnu Goru ukoliko to njegove obaveze i složenost situacije u uslovima pandemije dopuste, ističući da se Crna Gora priprema za obilježavanje tog jubileja. On je izrazio poštovanje za aktivnosti UN-a u borbi za suzbijanje pandemije i zahvalnost za podršku Crnoj Gori i njenim reformskim i razvojnim naporima", navedeno je u saopštenju.

Lundberg je istakao da mu je misija u Crnoj Gori i prilika da se sastane sa predsjednikom velika čast koju visoko cijeni.

"Čestitao je predsjedniku i Crnoj Gori na velikom angažmanu u radu UN-a i na kontinuitetu multilateralnog djelovanja, ističući da je Crna Gora veoma aktivna članica što potvrđuje i članstvo u Savjetu za ljudska prava i kandidatura za članstvo u Savjetu bezbjednosti. Uz ocjenu da u Crnu Goru dolazi u važnom momentu u istoriji naše zemlje, obavijestio je pedsjednika da će kao rezidentni koordinator i predstavnik generalnog sekretara u punom kapacitetu biti posvećen saradnji sa Crnom Gorom, dodatno i u pripremi obilježavanja jubileja članstva. Njegovi najvažniji ciljevi biće rad na ostvarivanju strateških ciljeva u oblasti održivog razvoja i ispunjavanja uslova vezanih za univerzalnu agendu o ljudskim pravima, čestitajući Crnoj Gori što je potpisnica svih najznačajnijih konvencija iz te oblasti", precizirano je u saopštenju.

Sagovornici su, kako je navedeno, saglasni da je kompatibilnost ciljeva održivog razvoja i procesa pristupanja EU izuzetno visoka, te da je put ka EU istovremeno i put ka dostizanju ciljeva iz UN-ove agende.

"Zajednički je ocijenjeno da su prioriteti za naredni period nastavak izrade višegodišnjeg okvira za saradnju i izrada i implementacija novog integrisanog programa saradnje za period od 2022. do 2026, gdje se prema ocjeni Lundberga očekuje puna posvećenost nadležnih ministarstava. Đukanović i Lundberg su ocijenili da će briga o marginalizovanim i ranjivim kategorijama stanovništva biti posebno važna u postpandemijskom periodu, što je zajednički zadatak. Tokom susreta bilo je riječi i o novoj fazi političkog iskustva u Crnoj Gori koja će biti pod pažnjom i koordinatora UN-a" istaknuto je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније