Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

12. 02. 2021. 20:16 >> 20:17
4

ŠĆEPANOVIĆ

"Nova većina radi protiv članstva Crne Gore u EU"

Nova većina u Skupštini, svojim prijedlozima izmjena zakona o tužilaštvu i Specijalnom državnom tužilaštvu, bez društvenog konsenzusa, komunikacije sa Evropskom komisijom i Venecijanskom komisijom, nadležnim i strukovnim institucijama u Crnoj Gori, direktno radi protiv evropskih standarda i članstva Crne Gore u EU, saopštila je danas Marta Šćepanović, poslanica DPS-a. Ističe da to nije utisak samo crnogorskog društva i opozicije u Parlamentu, već i zvaničnika Evropske komisije.

"Članstvo u Evropskoj uniji je za Crnu Goru društveni i civilizacijski prioritet. Kičma pregovora su poglavlja 23 i 24 koja smo prva otvorili i u skladu sa metodom pregovaranja, biće zadnja koja se zatvaraju. Dakle, najduže trajuća, a time najvažnija za demokratizaciju crnogorskog društva. Da bi započeli pregovore i otvorili najvažnija pregovaračka poglavlja, Evropska komisija je tražila, a crnogorski parlament usvojio Zakone o tužilaštvu i Specijalnom državnom tužilaštvu. Oni predstavljaju evropski standard u oblasti pravosuđa", navodi se u saopštenju Šćepanović.

Dodaje da se može reći da Crna Gora u prethodnom periodu nije na najbolji mogući način ispunjavala obaveze iz evropske agende za napredak u oblasti pravosuđa.

"Međutim, ovakvim potezom nove većine, Crna Gora direktno atakuje na tzv. acquis communautaire - pravnu tekovinu EU. Ne postoji važniji evropski standard za članstvo od ovoga, stoga sa žaljenjem konstatujemo da će Evropska komisija, ukoliko se anti-evropsko ponašanje vlasti u ovoj oblasti nastavi, aktivirati klauzulu balansa, kao odgovor na degradiranje pravosuđa po uzoru na “istočne” adrese, kojima se ubrzano približavamo", zakčjučuje poslanica DPS-a.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније