Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 03. 2021. 14:40 >> 14:53
15

PEN CENTAR

"Smijeniti Leposavića, ponizio Crnu Goru"

Crnogorski PEN centar saopštio je da je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić negiranjem genocid u Srebrenici ponizio državu Crnu Goru. Pozvali su premijera Zdravka Krivokapića da ga pod hitno smijeni.

“Upozoravajući signali da Crna Gora klizi u civilizacijski sunovrat, na koje smo u prethodnome periodu često ukazivali, potvrđeni su nastupom u najvišem zakonodavnom domu Države Crne Gore ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore Vladimira Leposavića”,navode u saopštenju.

Prema njihovim riječima, pokušaj relativizacije genocida i obesmišljavanja odluka Međunarodnoga suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnoga suda pravde, flagrantni su primjer revizionizma u službi odbrane ideologije krvi i tla, u čije ime je i izvršen genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

“Neprimjerenim retoričkim postupcima relativizacije genocida u Srebrenici te porukom da će priznati genocid „kad se to nedvosmisleno utvrdi“, Leposavić je ne samo ponizio državu Crnu Goru i doveo u pitanje njene međunarodne obaveze i reputaciju, budući da je jedan od predstavnika njene izvršne vlasti, već se i na ogavan način razračunao sa žrtvama najvećega zločina u Evropi nakon Drugoga svjetskog rata”, poručuju iz PEN centra.

Kako dodaju, u javnosti je već ukazano na to da u Leposavićevom djelovanju ima jasnih elemenata krivičnoga djela, pa pozivaju crnogorske institucije da u skladu sa zakonom reaguju na taj, kako dodaju, anticivilizacijski čin.

Pozivaju i premijera Zdravka Krivokapića da pod hitno smijeni ministra Leposavića zbog, kako kažu, negiranja genocida, omalovažavanja i osporavanja Međunarodnoga suda pravde i nanošenja nepopravljive štete ugledu Crne Gore u međunarodnoj javnosti.

“Pozivamo i sve poslanice i poslanike, kao i sve političke subjekte čijim je glasovima izabrana Vlada da hitno zatraže smjenu Vladimira Leposavića. Odbijanje da to učine, značilo bi da su i premijer Krivokapić, kao i cijela njegova Vlada, svi poslanici i svi politički subjekti koji čine većinu, saglasni sa skandaloznim revizionističkim stavovima ministra pravde”, istakli su u saopštenju.

Iz PEN centra poručuju da je u Crnoj Gori na djelu proces fašizacije društva, što je, kako dodaju, potvrđeno i  ovim neodgovornim činom.

“Ćutnja zvaničnih institucija te provladinoga civilnog sektora i medija pred ovim procesom, zastrašujuća je opomena da ili nema svijesti o tome što se zapravo događa ili postoji svjesna namjera da se Crna Gora gurne na civilizacijsku stranputicu. Obaveza je svih crnogorskih građana danas da stanu na put urušavanju građanskih, sekularnih, multikulturnih i antifašističkih temelja Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju PEN centra.

0
SHARE

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније