Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Vikend novine ]

24. 04. 2021. 08:51 >> 15:45
24

DEKAN FPN

Brisanje dijaspore bio bi zločin i sramota za CG

Komentarišući najavljenu promjenu Odluke o sticanju crnogorskog državljanstva prijemom, kao i nova rješenja u Zakonu o registru prebivališta i boravišta, dekan Fakulteta političkih nauka Milan Marković kaže da bi eventualno isključivanje dijaspore bio zločin i sramota za Crnu Goru.

Poručio je da to ne smije da se desi.

Ukoliko bi se usvojila nova rješenja koja se najavljuju, crnogorski državljani bi, rekao je on, bili stranci u sopstvenoj državi.

"Osim što je riječ o inžinjeringu koji se pravi u cilju budućih izbornih pobjeda, što je blaža varijanta, sve ovo što se najavljuje, ukoliko se ostvari, vodi nestanku Crne Gore. Ona bi bila zadržana samo kao geografski prostor i na kraju pretvorena u pokrajinu neke druge države", rekao je Marković za Vikend novine.

Koliko je neka zemlja demokratska i slobodna, pojašnjava, najbolje se vidi po kvantumu sigurnosti koju imaju manjine.

"Brisanje naših građana, dakle, bilo bi suprotno duhu multietničke, multikonfesionalne, građanske, antifašističke i evropske Crne Gore, koja baštini osnovne ustavne i društvene vrijednosti: slobodu, mir, toleranciju, vladavinu prava, demokratiju, poštovanje ljudskih prava i sloboda…Dakle, da zaključim, isključivanje dijaspore bio bi zločin i sramota za Crnu Goru. I to ne smije da se desi", poručio je Marković.

Osvrnuo se na izjave ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavića o genocidu u Srebrenici.

"Ako imate ministra koji kaže da nije bio genocid i traži dokaze pored suda u Hagu, svaki komentar je izlišan. Taj ministar je istog dana nakon sjednice Skupštine na kojoj je to saopštio trebalo da bude razriješen dužnosti, bez obzira ko je u pitanju", rekao je on.

Na pitanje zašto se čeka sa smjenom, Marković odgovara: "Moguće izbori u Hereceg Novom ili temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Možda se čeka još neki zakon koji je već unaprijed pripremljen negdje drugo koji mi samo treba da usvojimo".

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније