Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 06. 2021. 19:37 >> 23:21
2

"ZBCG" NUDI SPORAZUM

"Krivokapić izigrao skoro sva obećanja"

Odustajanjem premijera Zdravka Krivokapića da potpiše Temeljni ugovor sa SPC, srušeni su osnovni principi koalicije "Za budućnost Crne Gore". Time je premijer iznevjerio naše strpljenje i izgubio našu podršku, sve dok se obećano ne ispuni, i to bez odlaganja, navodi se u zajedničkom saopštenju predsjednika stranaka koalicije "Za budućnost Crne Gore". Ističu da ta koalicija ima dužnost koja je iznad političke i iznad svakog interesa.

"Obavezni smo da poštujemo građane, da ih ne iznevjerimo, da ih slijedimo i budemo izvršioci njihovih očekivanja. Duboko smo razočarani posljednjim političkim i politikantskim kalkulacijama premijera Zdravka Krivokapića, kojima je nanio veliku štetu onima što su ga izabrali i koji su mu vjerovali. Ustupili smo mu prvo mjesto na našoj listi, pobijedili smo i izabrali Vladu koju je on predložio, bez bilo kakvih konsultacija sa nama. Svjesno smo postupali suprotno političkim zakonima modernih društava, sve iz vjere i nade da je to čovjek koji može da pogriješi kao i svi mi, ali koji neće obmanuti, prevariti i okrenuti leđa svojima. Vjerovali smo da neće raditi sebično za sebe i one druge koji su poraženi na izborima", piše u saopštenju.

Dodaju da je premijer prekršio obećanje i datu riječ građanima, Crkvi i blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju i patrijarhu Irineju.

"Nepotpisivanje Temeljnog ugovora, neprikladan i neodgovoran odnos prema vjerujućim ljudima i SPC je najveći politički udarac našoj koaliciji od strane premijera. Očigledno je da svako drugi, počev od manjih koalicionih partnera do činovnika pojedinih NVO, imaju veći uticaj na Vladu od nas koji je sa dvotrećinskom većinom podržavamo. To je ne samo neprihvatljivo, nego je i ponižavajuće. Kada se potroši riječ, izgubi povjerenje i nekadašnja skromnost zamijeni umišljenošću, ličnom veličinom i važnošću, onda narodu ne ostaje ništa drugo nego da ustane i kaže da ga tako preko noći promijenjen čovjek više ne može predstavljati", navodi se u saopštenju.

Predsjednici stranaka dodaju da bi bilo prirodno da se Krivokapić "zahvali svima, da zatraži oprost i od onih koji su ga preporučili i pokaže da je demokratija iznad svakog pojedinca, a parlamentarna volja predstavnika naroda zakon koji se mora poštovati u svakoj prilici".

"Nažalost, plašimo se da se to neće desiti. Zato, u ovom cilju, pozivamo naše partnere u parlamentarnoj većini da, nezavisno od odgovora premijera Krivokapića koji nije želio sa nama da razgovara ni oko budžeta, što je posebna i strašno ozbiljna tema, potpišemo precizan i jasan koalicioni sporazum svih stranaka koji je čine, a koji će obavezati ne samo sve potpisnike, nego i njihove predstavnike u izvršnoj vlasti. Nažalost, džentlmenski sporazum i data riječ na kojima se uspostavila i izglasala Vlada Zdravka Krivokapića se u kontinuitetu kompromituje od strane premijera koji gotovo ništa nije uradio od onoga što je čvrsto obećao", dodaje se u saopštenju.

Zaključuju da vlastitim potpisima jasno i precizno moraju svjedočiti o preuzetim obavezama i međusobnim odnosima. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније