Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

27. 06. 2021. 08:36 >> 08:36
11

BISERKO SMATRA

Rezolucija odvaja CG od srpske politike

Usvajanje Rezolucije o Srebrenici veliki je iskorak za Crnu Goru, jer je u datim okolnostima ipak uspjela da potvrdi svoje opredjeljenje za vrijednosti za koje se deklarisala, prije svega za antifašizam. Ta rezolucija je dodatno odvaja od srpske poražavujuće politike, rekla je za Pobjedu Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji.

Govoreći o reakciji Beograda na Rezoluciju o Srebrenici, Biserko kaže da nije slučajna, jer "očigledno je da je 'srpski svet' udario u zid".

"Ona je samo jedan u nizu događaja koji su prethodili. Reakcije protiv Crne Gore i aktuelnog premijera počele su ranije, a kulminirale njegovim odbijanjem da potpiše temeljni ugovor sa SPC. Beograd je, dakle, očekivao da će brzo i lako ostvariti svoje ciljeve u Crnoj Gori. Pokazalo se suprotno, jer su se u međuvremenu počeli otrežnjavati suverenisti koji su glasali protiv DPS-a. Nije više riječ o DPS-u, već o opstanku suverene Crne Gore", smatra Biserko.

Beograd je svojim ponašanjem, kako je rekla, uspio da pokrene crnogorsko društvo "i svojom arogancijom je samo učvrstio crnogorski identitet kao što je ranije učvrstio bošnjački i druge".

Na pitanje je li Vlada Crne Gore prekasno i dosta mlako reagovala na miješanje Srbije u njene unutrašnje stvari i sramnu kampanju koju Beograd vodi u svim medijima pod kontrolom vlasti, Biserko navodi da je trebalo vremena da se Crna Gora probudi.

U tome joj je, kako je rekla, tome pomogao Beograd "svojim agresivnim ponašanjem i pokušajem da isprazni crnogorski suverenitet što brže".

"Vlada je slaba, ali, ipak, reagovala je na neke poteze Beograda, vjerujem pod pritiskom sa strane. Izostaje još ozbiljnija reakcija na politiku ministrice za obrazovanje jer se ona usmjerila da Crnogorce vrati što prije 'tamo gdje im je mjesto' u srpstvo", rekla je ona.

Srbija će, kaže Biserko, vremenom morati da navikne na ravnopravne odnose ne samo sa Crnom Gorom, nego i sa cijelim regionom

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније