Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

07. 07. 2021. 11:45 >> 11:46
1

ATLANTSKI SAVEZ

"Raskid SOFA sporazuma oslabio bi odbrambenu saradnju sa SAD"

Raskidanje SOFA sporazuma oslabilo bi odbrambenu saradnju Crne Gore i Sjedinjenih Američkih država (SAD), upozorili su iz Atlantskog saveza Crne Gore (ASCG).

Kako su naveli, ukoliko bi Vlada Crne Gore raskinula SOFA sporazum sa SAD, mogle bi nastupiti velike posljedice po saradnju između dvije države.

“Taj sporazum je ključan za jačanje odbrambene saradnje Crne Gore i Amerike, a samim tim i veoma važan za jačanje cjelokupnog odbrambenog sistema naše zemlje”, kazali su iz ASCG.

Oni su podsjetili da je SOFA sporazum ključni dokument koji određuje vojno-bilateralne odnose zemalja saveznica sa SAD.

Njime se, kako su naveli, detaljno reguliše položaj američkih vojnika koji budu prolazili kroz Crnu Goru ili, iz nekog drugog razloga, budu boravili na njenoj teritoriji.

Iz ASCG su kazali da SOFA sporazum, prvenstveno, za cilj ima da omogući i olakša saradnju dvije vojske, omogući održavanje zajedničkih vojnih vježbi i prolaz američkih vojnika kroz kopneni, vazdušni i teritorijalne vode Crne Gore.

“Činjenica je da taj sporazum danas, kao i prilikom njegovog potpisivanja 2007. godine, prate brojne dezinformacije i manipulacije koje se plasiraju crnogorskoj javnosti”, kaže se u saopštenju ASCG.

Prema njihovim riječima, da sporazum nije i ne može biti kočnica pridruživanju Evropskoj uniji svjedoči i primjer Hrvatske, koja je isti takav sporazum potpisala 2006. godine.

“Ni u jednom trenutku SOFA sporazum između Hrvatske i SAD nije raskidan, već je, naprotiv, on samo dalje unapređivan”, naglasili su iz ASCG.

Oni su kazali da je SOFA sporazum sa SAD potpisala i susjedna Srbija, još 2006. godine.

Osim toga, kako su naveli, Srbija, kao i Crna Gora, takođe ima potpisan i SOFA sporazum sa NATO savezom, odnosno sa svakom članicom NATO.

“Dakle, veoma je važno da Vlada Crne Gore ne nasijeda na manipulacije i eventualnim raskidom ovog sporazuma ugrozi vojno-bilateralne odnose između Crne Gore i SAD”, zaključuje se u saopštenju ASCG.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније