Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 11. 2013. 08:19 >> 08:29
1

SNAGA DRŽAVE

Konjević: Zakon da bude isti za sve

Stvaranje jakog zakonskog i institucionalnog sistema omogućiće bolje uslove za rad tužilaca i sudija i doprinijeti snaženju nezavisnosti pravosuđa, kazao je ministar unutrašnih poslova, Raško Konjević.

Prema njegovim riječima, zakon u Crnoj Gori mora biti za sve isti, bez obzira na to da li se radi o lokalnom ili državnom funkcioneru ili nekom od domaćih ili stranih biznismena.

Konjević je, komentarišući za Vijesti analizu o kapacitetima državnih organa zaduženih za borbu protiv korucije, rekao da smatra da se posebna pažnja mora posvetiti oduzimanju imovinske koristi.

"I u tom dijelu preporuka iz analize je da se donese poseban zakon da bi se unaprijedile zakonske osnove za moguće oduzimanje imovinske koristi i unapređenje postupaka upravljanja i staranja oduzetom imovinom", naveo je on.

Prema Konjevićevim riječima, Vladina analiza o kapacitetima državnih organa koji su zaduženi za borbu protiv korupcije, pokazala je da je cjelishodna zajednička ideja MUP-a i Ministarstva pravde o formiranju posebnog Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Analiza je rađena sa ekspertima OEBS-a i ona je pokazala da postoje “određeni nedostaci u normativnom, kao i slabosti institucionalnog okvira i kapaciteta držav - nih organa i organa uprave koji se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije”.

"Sa sličnim slabostima suočavali su se organi za sprovođenje zakona u Hrvatskoj i Sloveniji. Formiranje posebnog tužilaštva kod njih se ispostavilo kao najbolji model koji je doprinio ostvarivanju mjerljivih rezultata", rekao je Konjević.

Prema njegovim riječima, ostvarivanje mjerljivih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala mora biti prioritet u Radu državnih organa.

"Jer će od toga zavisiti dinamika evropskog puta Crne Gore i stoga je neophodno otkloniti barijere i obezbijediti uslove za nesmetan rad koji će rezultirati optužnicama poduprijetim čvrstim dokazima, a samim tim i osuđujućim presudama", rekao je Konjević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније