Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 11. 2013. 11:44 >> 13:24
39

PODGORIČKA SKUPŠTINA

Adžić: SPC posljednji relikt 1918.

Na današnji dan prije 95 godina na drugoj, redovnoj sjednici Podgoričke skupštine, organizovane protivno crnogorskom Ustavu i zakonima, usvojene su odluke o prisajedinjenju Crne Gore Srbiji. Srpska pravoslavna crkva posljednji je relikt okupacije iz 1918. i zbog toga je potrebno da crnogorski Parlament posebnim aktom poništi odluke antiustavne Podgoričke skupštine, kaže za Portal RTCG istoričar Novak Adžić.

Na skupštini su pored uvodnog teksta formulisane i četiri ključne odredbe: Da se kralj Nikola I Petrović Njegoš i njegova dinastija zbace s crnogorskog prijestola; da se Crna Gora s bratskom Srbijom ujedini u jednu državu pod dinastijom Karađorđevića, te tako ujedinjene stupe u zajedničku otadžbinu troimenog naroda Srba, Hrvata i Slovenaca, da se izabere  Izvršni narodni odbor od pet lica koji će rukovoditi  poslovima dok se ujedinjenje Srbije i Crne Gore ne privede kraju i da se o toj skupštinskoj odluci izvijesti bivši kralj Crne Gore Nikola I Petrović, vlada Kraljevine Srbije, prijateljske savezničke sile i sve neutralne države.

Nakon čitanja predloga odluka, poslanici su ih burno pozdravili ustajanjem i pjevanjem srpske himne "Bože pravde".

Skoro devedeset tri godine nakon usvajanja odluka nelegalne Podgoričke skupštine, u Skupštini Crne Gore usvojen je 12. jula 2011. Zakon o statusu potomaka dinastije Petrović-Njegoš, kojim je nepravda iz 1918. okvalifikovana kao akt nasilne aneksije Crne Gore.

''Srpska pravoslavna crkva posljednji je relikt okupacije iz 1918. i zbog toga je potrebno da crnogorski Parlament posebnim aktom poništi odluke antiustavne Podgoričke skupštine'', kaže za Portal RTCG  istoričar Novak Adžić.

Adžić ističe da su odluke antiustavne, antizakonite, bespravne Podgoričke skupštine u uslovima srpske vojne okupacije kojom je Crna Gora pripojena Srbiji, nikada sa stanovišta međunarodnog prava nijesu dobile svoju potvrdu i verifikaciju.

"Na osnovu tih odluka koje je sprovela srpska vojna okupaciona sila, Crna Gora je nestala kao državno pravni subjekt i poznata je njena dalja sudbina tokom Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Kraljevine Jugoslavije. Tokom II svjetskog rata u doba NOB-a, odluke Avnoja u Jajcu i crnogorskog ZAVNO-a su defakto poništile u određenom smislu odluke Podgoričke skupštine, jer je Crnoj Gori vraćena ograničena državnost u okviru federacije koja je nastala nakon II svjetskog rata", kaže Adžić.

Kada je Crna Gora na referendumu 21. maja obnovila nezavisnost i kada je donijeta odluka o proglašenju nezavisnosti „de facto“ su poništene odluke Podgoričke skupštine u pogledu državnosti Crne Gore, objašnjava Adžić.

"Odlukama Podgoričke skupštine je poništena Crna Gora, a odlukom građana na referendumu, koja je politički i pravno potvrđena u Parlamentu su poništene odluke Podgoričke supštine, kada se to tiče crnogorske državnosti. Međutim odluke nijesu poništene u smislu što je jedan krnji, nelegalni Sinod tadašnje CPC održao jednu nelegalnu i nezakonitu sjednicu na Cetinju, gdje je pozivajući se na odluke Podgoričke skupštine, donio odluku o pripajanju CPC Srpskoj pravoslavnoj crkvi", objašnjava Adžić za naš Portal.

On zbog toga smatra da je neophodno danas i formalno pravno poništiti odluke Podgoričke skupštine.

"Zbog toga što je, sa pozivom na te odluke, ukinuta autokefalna CPC, nelegalno decembra 1918. Upravo zbog činjenice što nijesu poništene odluke Podgoričke skupštine, mi imamo neriješenu vrlo važnu identitetsku situaciju, pa je SPC u Crnoj Gori posljednji relikt okupacije iz 1918. Upravo je SPC uvedena u Crnu Goru nezakonitim odlukama Podgoričke skupštine. Zbog toga sam ja mišljenja da bi crnogorski Parlament trebalo da upravo, u ovom identitetskom značenju, konstatuje da odluke Podgoričke skupštine i pravne posljedice i status CPC treba poništiti", kazao je Adžić i dodao da odluke Podgoričke skupštine nemaju više nikakvu važnost, kada je u pitanju državno-pravni status.

Evidentno je, zaključuje Adžić, kada je u pitanju status CPC da još uvijek nema dovoljno političke volje i saglasja da se to pitanje riješi na adekvatan način.



Пратите нас на

Коментари39

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније