Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 08. 2021. 08:06 >> 08:08
34

VUJOVIĆ SMATRA

Vaseljenski patrijarh da riješi pitanje crkve u CG

Uloga vaseljnskog patrijarha trebalo bi da bude mnogo snažnija u slučaju Crne Gore, te bi on, kao najveći autoritet u pravoslavlju, trebalo da da preuzme odgovornost i da se zajedno sa pitanjem Makedonske pravoslavne crkve rješava i pitanje pravoslavne crkve u Crnoj Gori, smatra politički analitičar Zlatko Vujović.

On je ocijenio da je stanje koje sada postoji neodrživo jer, kako je rekao, "jedan ogroman dio pravoslavnog stanovništva ne može da koristi crkve i manastire i nije dobrodošao u njima".

"To je nešto što se kosi sa idejom pravoslavlja i za očekivati je da vaseljenski patrijarh kroz rješavanje pitanja autokefalnosti Makedanske pravoslavne crkve, a oduzimanjem tomosa SPC kojom je dobila jurisdikciju na području nekadašnje Kraljevine SHS, se riješi i pitanje CPC, koja je toliko dugo imala autokefalnosti”, rekao je Vujović za Antenu M.

Smatra da je Crnoj Gori potrebno rješenje koje će biti održivo, pomiriteljsko i koje će na neki način omogućiti da pravoslavno stanovništvo u Crnoj Gori, bez problema uživa u svojim vjerskim pravima i slobodama.

Пратите нас на

Коментари34

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније