Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

28. 02. 2022. 18:10 >> 18:12
8

KONSULTACIJE KOD ĐUKANOVIĆA

DPS za političku vladu, Abazović prihvatljiv Albanskoj listi

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović održao je danas konsultacije o mandataru za sastav manjinske vlade sa predstavnicima Albanske liste, Liberalne partije i DPS-a. I dok je lider GP URA Dritan Abazović prihvatljiv prijedlog za mandatara, iz LP-a kažu da će se o tome izjasniti partijski organi. Iz DPS-a, sa druge strane, saopštavaju da su za političku vladu.

Prvi na današnje konsultacije ušao je predstavnik Albanske liste Mehmed Zenka. On je nakon sastanka saopštio da su imali konstruktivan razgovor u vezi formiranja manjinske vlade: "Postoji bezrezervna podrška, jer je stanje neodrživo za kompletnu državu".

Abazović prihvatljiv

"Krajnje je vrijeme da se organizujemo bar za godinu da obezbijedimo ekonomsku stabilnost i mir u Crnoj Gori i da stvorimo optimalne preduslove za parlamentarne izbore za godinu dana", rekao je Zenka.

Na pitanje ko bi činio buduću manjinsku vladu, Zenka je rekao su mogući pretendenti DPS, koji bi dao podršku bez učešća u vlasti i URA, manjinske partije, te SNP ako prelome da budu dio vlade.

Za mandatara je, kako je rekao, prihvatljiv svako ko bi Crnu Goru izveo iz ovakve situacije. Na pitanje da li je to Dritan Abazović, odgovorio je potvrdno.

"Za mandatara nam je prihvatljiv svako ko bi Crnu Goru izbavio iz ove situacije", rekao je Zenka, navodeći da bi imao ništa protiv da to bude Abazović.

Što prije formirati manjinsku vladu

Fatmir Đeka (Albanska lista) kaže da su i nakon izbora bili zagovornici formiranja manjinske vlade: "Sa predsjednikom države razmijenili smo mišljenje da je to u ovom trenutku najbolje, da odemo ka formiranju manjinske vlade".

On je rekao i da je najrealnije da mandatar za sastav vlade bude lider GP URA Dritan Abazović.

Nik Đeljošaj je nakon sastanka s Đukanovićem poručio da bi što prije trebalo formirati manjinsku vladu, uz ocjenu da su konsultacije odlično protekle.

"Naša poruka je bila da što prije dobijemo novu vladu, od početka pregovora mijenjaju se prioriteti, s obzirom na dešavanja u regionu i svijetu. Apelujemo da se ova situacija riješi bržim koracima", rekao je Đeljošaj, koji je iznio očekivanje da mandatar bude Abazović.

Odgovorno da se ponašamo

U ime Albanske liste na konsultacijama je bio i Genci Nimanbegu, koji je rekao da je jasno da se moramo odgovorno ponašati, te da moramo naći izlaz iz situacije u kojoj se nalazimo.

"Vi znate da je Abazović ponudio rješenje i nama kao odgovornim poslanicima ta ideja je prihvatljiva iz razloga što smo odgovorni zbog društva i zbog situacije. Nadamo se da će Đukanovic procijeniti brzo i da da mandat i da krenemo u proceduru u parlamentu koje su neophodne što prije da se odrade", kazao je on. 

Popović: Podrška mandataru zavisno od programa

Predsjednik Liberalne partije (LP) Andrija Popović kazao je da će njihova podrška budućem mandataru zavisiti od programa i sastava vlade koje on predoči javnosti.

On je nakon konsultacija ocijenio da je Crna Gora u najtežoj situaciji od obnove nezavisnosti, te da zemlja više ne može da čeka.

"Mi danas moramo izabrati novu vladu i novog predsjednika Skupštine i pored svih opstrukcija političkih koje su došle do izražaja u posljednje vrijeme", kazao je Popović.

Na pitanje da li je za njega prihvatljivo da mandatar bude Abazović, on je rekao da će o tome odlučiti partijski organi.

DPS za političku vladu

Demokratska partija socijalista (DPS) smatra da je politička vlada jedino rješenje za jačanje institucija, poručio je poslanik te stranke Jevto Eraković.

Eraković je novinarima, nakon sastanka sa predsjednikom države Milom Đukanovićem, kazao da je to vlada koja izražava situaciju u parlamentu.

On je kazao da bi se u toj vladi našao DPS i sve proevropske partije koje podržavaju evropski put Crne Gore.

Na pitanje koje su to partije, Eraković je kazao da ne želi da se bavi kadriranjem drugih stranaka, ali da je siguran da su takvi politički subjekti u većini u Crnoj Gori.

Podsjećamo, Đukanović je sinoć razgovarao  sa predstavnicima Građanskog pokreta URA i Bošnjačke stranke (BS), dok se SNP nije odazvala pozivu.

Predstavnici Ure saopštili su Đukanoviću da bi mandat za sastav 43. vlade trebalo da pripadne Dritanu Abazoviću, lideru te partije.

Iz BS je, takođe, u razgovoru sa predsjednikom rečeno da je ta partija "najbliža tome da Abazović bude mandatar".

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније