Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R. [ Mina ]

07. 04. 2022. 16:24 >> 16:27

ĐUKANOVIĆ

"Podići stepen inkluzije romske zajednice"

U Crnoj Gori je potrebno podići stepen inkluzije romske zajednice, ali i obezbijediti njeno značajnije učešće u domenu neposredne političke participacije, poručio je predsjednik države Milo Đukanović.

Đukanović je, tokom razgovora sa predsjednikom Romskog Savjeta Mensurom Šaljajem, čestitao međunarodni Dan Roma, ujedno i nacionalni praznik Romske zajednice u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, Đukanović je istakao spremnost države da nastavi intenzivnu saradnju sa Savjetom i u okviru Strategije državne politike, u cilju dalje inkluzije pripadnika romske zajednice u društveni i politički život Crne Gore.

“Uz podsjećanje da je pitanje položaja Roma posljednjih decenija u fokusu najznačajnijih međunarodnih organizacija, Đukanović je ukazao na respektabilne pomake ostvarene u Crnoj Gori, ali i na značajan prostor za dalje unapređenje položaja te populacije”, kaže se u saopštenju.

Đukanović je naveo da će aktivnosti Crne Gore i dalje biti usklađene sa Strateškim okvirom Evropske unije (EU) za period do 2030. godine, uz puni kontinuitet saradnje sa Romskim savjetom i reprezentativnim romskim organizacijama.

“Đukanović se, uz ocjenu da je obrazovanje pretpostavka daljeg razvoja države i njene evropske budućnosti, saglasio sa potrebom da se stepen inkluzije romske zajednice podigne i na više nivoe obrazovanja i obezbijedi značajnije učešće u domenu neposredne političke participacije”, naveli su iz Službe za informisanje.

Šaljaj je, kako se navodi, iskazao zadovoljstvo što povodom nacionalnog praznika Roma može reći da Romi u Crnoj Gori imaju najveću slobodu u odnosu na zemlje regiona, dajući punu podršku daljem građanskom, multikulturalnom i multietničkom razvoju Crne Gore kao buduće članice EU.

On je ukazao na kompleksnost problematike sa kojom se susrijeću Romi, posebno apostrofirajući pitanje obrazovanja, kao temeljnog određenja za dalji napredak ukupne romske zajednice.

Šaljaj je podsjetio na inicijativu Romskog Savjeta prema Skupštini u cilju ostvarenja političke participacije Roma u tom najvišem zakonodavnom tijelu.

On je naveo da očekuje da će se na tu inicijativu u što kraćem roku odgovoriti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније