Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 12. 2013. 08:26 >> 12:05
3

TRAŽE OPŠTINU TUZI

Albanci prijete bojkotom izbora u Podgorici

Ukoliko Tuzi ne dobiju status punopravne opštine, Građanska inicijativa će bojkotovati lokalne izbore u Podgorici, poručio je predsjednik te partije Vaselj Siništaj. Njihovu odluku će najvjerovatnije podržati i Forca.

 

Komentarišući za Dnevne novine izjavu gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše da će DPS pozvati predstavnike albanskih partija na sastanak na kojem bi govorili o statusu Tuzi, uz ponudu da Tuzi dobiju veću autonomiju umjesto statusa opštine, on je rekao da će Albanci tražiti svoja prava.

Siništaj je rekao da dogovor sa albanskim partijama da se konsultativni referendum u opštini Tuzi održi u septembru, nije ispoštovan.

"Na lokalnim izborima, ako ostajemo u statusu gradske opštine, sigurno nećemo učestvovati. Bez obzira na to da li ćemo rizikovati bilo šta, mi ćemo ih bojkotovati. Priželjkujemo da se naše pitanje riješi, da se pomjera taj, koliko god da je težak, kamen koji stoji na jednom istom mjestu. To nije dobro, moramo ga pomjerati pa makar i po korak ili centimetar naprijed", kazao je Siništaj za Dnevne novine.

Predsjednik Građanske inicijative je naveo da je za njegovu partiju prihvatljivo jedino da Tuzi dobiju tri osnovna stuba lokalne uprave: teritoriju, nadležnosti i budžet, dodavši da je sve ostalo stvar dogovora i političke volje.

Sa druge strane, gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša najavio je da će početkom naredne godine DPS obaviti sastanak sa predstavnicima albanskih partija na kojem će pokušati da redefinišu status gradske opštine.

Siništaj je, komentarišući poziv gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše na sastanak, rekao da će oni biti prisutni na tom sastanku. No, on je, takođe komentarišući Mugošine najave da će ponuditi veću autonomiju Tuzima, naveo da oni ne traže veću autonomiju već da traže svoja prava.

Podrška Siništajevoj namjeri da bojkotuje lokalne izbore u Podgorici, u slučaju da Tuzi ne dobiju status opštine, najvjerovatnije će stići od Force. Kako je DN kazao potpredsjednik te strane Genci Nimanbegu, Forca nema opštinski odbor u Tuzima, ali njihovi glasači u toj gradskoj opštini nemaju nikog bližeg od Građanske inicijative.

"Mi nemamo u Tuzima opštinski odbor, tako da naši glasači tamo nemaju nikog bližeg od Građanske inicijative i sigurno da bi zajedno sa njima uskladili taj stav oko izlaska ili neizlaska na lokalne izbore", rekao je on.

Nimanbegu je takođe ocijenio da nekome ne odgovara da Tuzi dobiju status punopravne opštine, dodavši i da bi svaka diskusija oko njenog statusa predstavljala revidiranje stavova. On je dodao i da će o pozivu na sastanak sa Mugošom odlučiti stranački organi Force.

Sa druge strane, predsjednik DUA-e Mehmet Zenka kazao je u izjavi za DN da će oni odgovoriti pozitivno na svaki poziv, dodavši da ostavljaju mogućnost da, ukoliko postoji kvalitetnije rješenje, postignu dogovor.

"Ostavljamo mogućnost ukoliko postoji neko kvalitetnije rješenje i dogovor, da se unutar tog kvalitetnijeg dogovora nađemo, ali cilj svega toga je da stanovništvo Malesije bude zadovoljno statusom koji se bude dogovarao. Bitno je raspoloženje građana Malesije i Tuzi", rekao je Zenka.

Kada je riječ o  najavi bojkota lokalnih izbora od strane partija iz Malesije, Zenka je poručio da će se DUA ponašati "u skladu sa pozicijom koja nam se bude nametnula"

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније