Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

26. 10. 2022. 17:35 >> 19:15
1

EVROPSKA KOMISIJA

Pregovaraće o raspoređivanju Fronteksa u CG, Srbiji...

Evropska Komisija usvojila preporuku Savjeta da odobri otvaranje pregovora o raspoređivanju Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) na granicama Crne Gore, Albanije, Srbije i Bosne i Hercegovine. U Briselu ocjenjuju da migracija ostaje oblast u kojoj se mora intenzivije sarađivati sa zapadnobalkanskim zemljama.

Komesarka za unutrašnje poslove, Ilva Johanson, rekla je da su posvećeni podršci partnerima na Zapadnom Balkanu i jačanju saradnje u upravljanju migracijama.

"Stoga, predlažemo da pregovaramo o sporazumima o statusu u skladu sa novim pravnim okvirom koji bi omogućio raspoređivanje Fronteksa u sve četiri partnerske zemlje sa punim mandata, kako bi se osiguralo da se njihove granice i dalje poštuju i štite u skladu sa najboljim evropskim praksama", saopštila je Johanson.

Komesar za proširenje, Oliver Varhelji, smatra da je ovaj paket je blagovremen, jer migracija ostaje oblast u kojoj se mora intenzivnije sarađivati sa zapadnobalkanskim zemljama.

"S obzirom na povećan migracioni pritisak u regionu, fokusiramo se na jačanje zaštite granica, borbu protiv krijumčarskih mreža i intenziviranje povratka iz regiona. U tom cilju pružićemo povećanu političku i finansijsku pomoć. Između 2021. i 2024. namjeravamo da povećamo naše finansiranje za ukupno 60 odsto, na najmanje 350 miliona eura za naše partnere sa Zapadnog Balkana. Ovo će podržati Zapadni Balkan u svim oblastima razvoja efikasnog sistema upravljanja migracijama, uključujući azil i prihvat, bezbjednost granica i povratak. Računamo na posvećenost naših partnera sa Zapadnog Balkana da ove akcije budu uspješne", kazao je Varhelji.

Komisija će, kako je saopšteno, uz podršku Fronteksa ojačati kapacitete partnera sa Zapadnog Balkana u njihovom upravljanju migracijama, borbi protiv krijumčarenja i obezbeđivanju bezbjednosti.

Prema aktuelnim sporazumima o statusu između Fronteksa i Albanije, Srbije i Crne Gore, raspoređivanje stalnog korpusa može se odvijati samo na granicama zemljama uz prisustvo EU i bez vršenja izvršnih ovlašćenja. Prema novom zakonskom okviru, sporazum o statusu će omogućiti da stalni korpus Fronteksa bude raspoređen u trećoj zemlji i na granici EU i na granicama sa trećim zemljama i da vrši izvršna ovlašćenja. Stoga će novi statusni sporazumi bolje podržati i ojačati saradnju u upravljanju granicama na Zapadnom Balkanu. Paket pomoći koji je danas usvojen prati detaljnu procenu potreba uspostavljenu sa vlastima Zapadnog Balkana. Podrška je usmjerena na kapacitete upravljanja granicom u regionu uglavnom kroz obezbjeđivanje specijalizovane opreme.

Podsjetimo, Komisija je juče usvojila novi paket pomoći vrijedan 39,2 miliona eura u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III) za jačanje upravljanja granicama na Zapadnom Balkanu.

Ovaj paket, navodi se, donosi ukupnu bilateralnu i regionalnu podršku usvojenu u ovoj oblasti u okviru IPA III na 171,7 miliona eura.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније