Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ MINA ]

21. 01. 2014. 15:15 >> 15:18

PORUKA LUKŠIĆA

Popuniti mjesta u savjetima

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić smatra da je potrebno što prije, shodno ustavnim promjenama i zakonima, popuniti mjesta u Tužilačkom i Sudskom savjetu i obezbijediti puni legitimitet osobama koji treba da rukovode tim poslovima.

On je rekao da odluku predsjednika države Filipa Vujanovića da ne proglasi tri člana Tužilačkog savjeta, koji je izabrala Konferencija tužilaca, tumači kao »potrebu da se još jednom provjeri da li su se stekli svi uslovi za proglašenje tog savjeta«.

»Možemo još neko kraće vrijeme na ovaj način funkcionisati, ali je potrebno završiti posao što prije, obezbijediti mandat Vrhovnom državnom tužiocu, Tužilačkom, Sudskom savjetu i drugima u pravosudnom sistemu i omogućiti puno sprovođenje ne samo reformi, već i bavljenja sa onim što treba da bude rezultat reformi«, kazao je Lukšić nakon potpisivanja Memoranduma sa bugarskim kolegom Kristijanom Vigeninom.

Upitan da prokomentariše navode Vijesti da je ambasador Evrpske unije Mitja Drobnič upozorio je da bi Crna Gora mogla izgubiti titulu lidera evropskih integracija na Balkanu, ako nastavi da ne ispunjava svoje evropske obaveze, Lukšić je rekao da je treba posmatrati u kontekstu napora Radne grupe za promjenu izbornog zakonodavstva.

Lukšić je kazao da se očekuje da će Radna grupa na narednim sjednicama u parlamentu završiti posao, navodeći da će se nakon toga Skupština izjasniti o svim tim propisima, »kako bi se otklonila bilo kakav sumnja u budući proces«.

Na pitanje da li je optimista da će Crna Gora na septembarskom samitu NATO-a dobiti poziv za članstvo u Alijansu, Lukšić je rekao da treba biti realan.

»Ono što je dobro jeste da u narednih nekoliko mjeseci, dosledno se pridržavajući onoga što smo sami zapisali u godišnjem programu, ispunimo. Treba se dosledno pridržavati onih odredbi i baviti se pitanjima koja smo sami identifikovali da se njima možemo baviti«, kazao je on.

Lukšić je naveo da je potrebno obezbijediti punu kompatibilnost crnogorskih institucija sa onim što se očekuje u NATO-u i da treba nastaviti sa radom na reformama u bezbjednosnom sektoru.

»Narednih dana i sedmica treba očekivati intenziviranje naših napora da građanima objasnimo šta su to sve aspekti koji su važni da oni znaju kada je u pitanju članstvo u NATO«, najavio je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније