Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

09. 02. 2023. 14:31 >> 18:15

OEBS/ODIHR MISIJA

Oko 100 posmatrača na izborima, dolaze i evropski parlamentarci

Misija OEBS/ODIHR pratiće predsjedničke izbore u Crnoj Gori, koji su zakazani za 19. mart. Šef posmatračke Misije ODIHR-a, Tamaš Meserič, kazao je na konferenciji za medije da tokom izbornog dana očekuju oko 100 posmatrača.

Misiji OEBS/ODIHR, kako je istakao Meserič, pridružiće se i predstavnici Evropskog parlamenta i Savjeta Evrope.

Saopšteno je da će posmatrači biti u Podgorici osam do deset sedmica, u zavisnosti od toga hoće li biti drugog kruga izbora.

Posmatrači će pratiti rad izborne administracije i relevantnih državnih organa, aktivnosti kampanja, uklljučujući one u medijima i na društvenim mrežama, izborno zakonodavstvo i njegovu primjenu, kao i rješavanje sporova u vezi sa izborima.

Mesarić je rekao da je ovo 15. misija ODIHR-a od 1997. godine.

Istakao je da imaju metodologiju koja se konstatno unapređuje, pažljivo je osmišljena i omogućava im da budu nepristrasni posmatrači.

„I to je naš primaran zadatak. Nećemo nadgledati izbore, niti ih nadzirati, već jednostavno posmatrati ono što se dešava tokom izbornog procesa“, kazao je Mesarić.

On je zahvalio Ministarstvu vanjskih poslova i Državnoj izbornoj komisiji sa čijim predstavnicima su već imali početne sastanke.

„Zahvalni smo im na saradnji i pomoći, to je zapravo i osnov svake misije da bi mogli da funkcionišemo“, dodao je Mesarić.

On je kazao da će održati konferenciju za medije nakon izbora, 20. marta, gdje će objaviti njihove preliminarne analize i zaključke misije.

Na konferenciji je najavljeno da će prelazni izvještaj biti objavljen otprilike dvije sedmice nakon izbora, a konačni, sa ocjenom cjelokupnog izbornog procesa i preporukama, nekoliko mjeseci poslije izbora.

Mesarić je, odgovarajući na pitanje koji su najveći izazovi u predstojećem izbornom ciklusu, naveo da sagledavaju sve procese – politička i institucionalna dešavanja, u mjeri u kojoj mogu uticati na predsjedničke izbore.

On je kazao da Ustavni sud ima veoma bitnu ulogu u procesu.

"Koliko smo shvatili, postoji već vrsta političkog dogovora na osnovu koje će biti moguće da se uspostavi funkcionalan Ustavni sud od 27. februara“, naveo je Mesarić.

On je dodao da bi nefunkcionalan Ustavni sud bio ogroman problem.

"Što se tiče izbornih reformi, to u sebi sadrži jako puno elemenata, birački spisak je samo jedan od njih“, naveo je Mesarić.

On je, govoreći o biračkom spisku, kazao da nije prvi put da se Crna Gora suočava sa problemom nesređenog biračkog spiska.

Na dan izbora, misija ODIHR će sa delegacijama Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i Evropskog parlamenta nadgledati otvaranje biračkih mjesta, glasanje, brojanje glasačkih listića i objavljivanje rezultata. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније