Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Al Jazeera ]

15. 04. 2023. 16:15 >> 17:39
1

GARČEVIĆ

“Za veliki dio građana DPS simbol korupcije i vremena koji oni žele da ostave iza sebe”

Kada je Demokratska partija socijalista (DPS) u pitanju, mislim da nije naučila lekciju iz poraza 2020. godine i posljednjeg poraza na lokalnim izborima. Za veliki dio građana DPS je simbol korupcije i vremena koji oni žele da ostave iza sebe, kazao je za Al Jazeeru crnogorski diplomata i profesor Vesko Garčević.

Trenutno je profesor prakse međunarodnih odnosa na Fakultetu za globalne studije Frederick S. Pardee pri Bostonskom univerzitetu, a tokom bogate diplomatske karijere bio je ambasador Crne Gore u Briselu (NATO), Beču (OSCE i druge organizacije) te u Austriji, Belgiji, Luksemburgu i Nizozemskoj.

Komentarošući nedavne predsjedničke izbore u Crnoj Gori, na kojima je Jakov Milatović, novo lice iz Pokreta ‘Evropa sad’ (PES) pobijedio višedecenijskog predsjednika Mila Đukanovića, Garčević je kazao da se Demokratska partija socijalista umjesto unutrašnje reforme odlučila da igra na kartu identitetskih pitanja kroz forsiranje ekskluzivnog crnogorstva, što je odbilo mnoge bivše glasače, naročito one u centralnom i sjevernom dijelu države.

Takva politika nije, kako kaže on, zatvorila, već je, naprotiv, otvorila dodatni prostor za djelovanje takozvanog inkluzivnog srpstva iz Beograda.

"Koliko god da je nova vlast kritična prema onome što je “DPS zaostavština” kada je u pitanju spoljna politika, oni je neće mijenjati, jer od toga ne postoji bolja opcija. Nije tako lako donijeti odluku o izlasku iz NATO-a, na primjer. Osim Demokratskog fronta [DF], nijedna partija u Crnoj Gori ne poteže to pitanje", poručio je Garević.

Na drugoj strani, ističe, nijedna država do sada nije izašla iz Alijanse, čak i kada je imala duboke nesuglasice.

"Francuska je očigledan primjer za to. Današnja Turska je još jedan primjer. Jasno je da su političke i bezbjednosne koristi ostanka u NATO-u višestruke i eventualni brzopleti izlazak bi samo donio nestabilnost. Slično je i sa odlukom o povlačenju priznanja Kosova, koju je na prvi pogled lakše donijeti, ali je ona povezana sa procesom pregovaranja o članstvu u Evropskoj uniji. Značajnije je pitanje kako ćemo sprovoditi odluke EU-a ili NATO-a. Hoćemo li, kao što se to nekoliko puta dešavalo prošle godine, pronalaziti strukturalne, pravne i formalne razloge da, na primjer, otežemo sa primjenom sankcija prema Rusiji ili kasnimo sa odlukom o podršci NATO snagama za brzi odgovor", istakao je on.

Garčević je kazao da će novi izbori dovesti do daljeg rasta Pokreta Evropa sad i pada podrške DPS-u.

"Može se očekivati da, po prvi put nakon 30-ak godina, DPS ne bude pojedinačno najjača partija u Crnoj Gori. Na drugoj strani, PES će se naći u poziciji da, pored predsjednika i gradonačelnika Podgorice, rukovodi vladom, znači da kontroliše gotovo sve poluge vlasti. To je položaj u kojem je bio DPS do 2020. godine. Takva situacija će biti veliki test za PES, ali i crnogorski krhki parlamentarizam. Ne bi bilo dobro da se jedna partokratija zamijeni drugom", kazao je on.

Garčević smatra da je mnogo realnije da će Crna Gora ući u period političke nestabilnosti i demokratskog sazrijevanja.

"Sa oslabljenim DPS-om i Milom Đukanovićem van politike, glavni motiv koji je držao raznorodne partije zajedno u koaliciji će nestati. Zato će se koalicije lakše formirati, ali će one kraće živjeti i lakše će se razgrađivati. Istovremeno, PES će morati da se politički jasno profiliše u odnosu na Rusiju, EU, NATO i regionalna pitanja. U pokretu su i oni koji podržavaju evroatlantski kurs Crne Gore, kao i oni koji smatraju da je Rusija najveći crnogorski saveznik. Izbjegavanje osjetljivih pitanja i populizam su donijeli mnogo novih glasova, ali kada jednom budu na vlasti, takav pristup više neće biti moguć. To je postalo jasno već nakon pobjede Milatovića. Njegove prve izjave o Srebrenici i Kosovu su naljutile portparole “srpskog svijeta” u Beogradu, Banjaluci i Crnoj Gori", poručio je Garčević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније