Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 04. 2023. 08:37 >> 19:46
3

BOJOVIĆ

Sve političke partije treba da se reformišu

Sve političke partije u Crnoj Gori treba da se reformišu, smatra programski koordinator Građanske inicijative (GI) "21. maj", Rade Bojović. Kaže da "ni pobjednici ni poraženi ni na šta ne liče".

Bojović koji je prije 17 godina bio na čelu Pokreta za nezavisnost poručuje da je pitanje svih pitanja u Crnoj Gori da što prije postanemo članica EU. To je, kaže, jedini način da se amortizuje dobar dio nedaća i da se društvo u velikoj meri i politički i ekonomski civilizuje.

"Činjenica je da je stari režim usporio taj proces, pokazao nedovoljno kvaliteta i snage da čitavu stvar ubrza, a onda imamo i jedan paradoks da je novi režim proces EU integracija faktički zamrznuo, vratio ga korak unazad. Glavna nada građana ostaće taj pritisak spolja i činjenica da i Brisel želi Crnu Goru u sastavi EU i mislim da vrlo važno da se pritisak građana i spoljni pritisak koji će tjerati političke faktore da rade nešto u tom pravcu jedino svjetlo na kraju političkog tunela", kazao je Bojović u emisiji Dobro jutro Crna Goro.

Crna Gora se, smatra Bojović, izgradila u državu koja je talac političkih partija.

"Mi živimo partitokratiju. Prosto smo zarobljenici partijskih interesa", kazao je Bojović.

Govoreći o partijskom zapošljavanju Bojović navodi da je to crnogorski standard koji gledamo tri decenije ali kao poražavajuće ističe da nova vlast, koja je, kako je kazao, došla na valu priče da neće raditi što i DPS, ima pogubniju politiku kada je u pitanju partijsko zapošljavanje.

"Lice potpune nekompetentnosti u vođenju državne politike je pokazala nova vlast i tu je delegitimizovana u kritikovanju prethodne vlasti. Ranije ste imali neke ljude i institucije koji znaju neke poslove, sada u komunikaciji sa institucijama možete da vidite u kojoj mjeri su ljudi manje kompetentni nego ranije", kazao ej Bojović.

On ocjenjuje da ne samo da nema razlike između bivšeg i sadašnjeg režima već je, kako je kazao, aktuelni dao maksimalan doprinos pogoršanju tog obrasca.

Na pitanje o budućnosti Demokratske portije socijalista Bojović kaže da je zasićena većinska Crna Gora odlučila da smijeni Đukanovića ali, kako dodaje, ako to nijesu u stanju da čitaju stranke nove vlasti koje, kako navodi funkcioniše kao "mačke u vreći" i njihova eventualna pobjeda na narednim izborima, smatra, neće ništa značiti.

"Jer će to biti nastavak sistemskog cirkusa koji gledamo posljednje dvije i po godine sa velikom izvjesnošću da i ta vlast potraje vrlo kratko, jer njihove konfrontacije, međusobni sukobi, podnešenje međusobnih krivičnih prijava nadilaze sukobe sa starim režimom", navodi Bojović.

Smatra da uvijek neka partija može da se reformiše ali, kako dodaje, za sada nema ozbiljnih znakova da je to moguće uraditi na način koji bi bio kvalitetan, održiv i koji bi otvorio mogućnost da ta partija ili druge stranke kasnije postanu mnogo potentnije i ozbiljan takmac za osvajanje vlasti.

"Sve političke stranke treba da se reformišu. I pobjednici i poraženi ne liče ni na šta.....Potrebana nam je dubinska reforma političke klase i izbornog zakonodavstva i ako tu ne bude unutrašnji pritisak uz pomoć zapadnih saveznika oni to neće uraditi", kazao je Bojović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније