Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Т.Г. [ Mina ]

30. 04. 2023. 13:24 >> 16:42
3

ZASIJEDANjE U STRAZBURU

Vukićević: Nedopustiv uticaj na političke procese

Pokušaji vršenja uticaja na političke procese u Crnoj Gori od diplomatskih predstavnika zapadnih zemalja predstavljaju negiranje volje građana iskazane na izborima i postupanje izvan principa diplomatske prakse.

To je ocijenila šefica Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE), Maja Vukićević na proljećnjem zasijedanju u Strazburu.

Ona je rekla da je zabrinuta zbog pokušaja vršenja uticaja na političke procese u Crnoj Gori od diplomatskih predstavnika zapadnih zemalja.

"To predstavlja negiranje volje građana iskazane na izborima i postupanje izvan principa diplomatske prakse", kazala je Vukićević, objavljeno je na sajtu parlamenta.

Ona je naglasila da su svi politički akteri u zemlji posvećeni evropskoj budućnosti Crne Gore, kao i da suverenitet zemlje podrazumijeva i slobodu građanki i građana da sami biraju svoje predstavnike u Vladi i parlamentu.

Parlamentarna skupština razmotrila je i prihvatila izvještaj posmatračke misije PSSE o predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, koji je na sjednici predstavio član hrvatske delegacije, poslanik Domagoj Hajduković.

U izvještaju se konstatuje da su predsjednički izbori bili kompetitivni i adekvatno sprovedeni, da su organi za sprovođenje izbora radili transparentno, da su u kampanji poštovana osnovna prava, a kandidati imali jednake mogućnosti da svoje programe prezentuju biračima.

"Prepoznato je, međutim, i više nedostataka i nejasnoća u zakonodavnom okviru pa je Crna Gora pozvana da, u bliskoj saradnji sa Venecijanskom komisijom, preduzme niz konkretnih mjera na unapređenju izbornih zakona i pojedinih izbornih praksi", kaže se u saopštenju.

Vukićević je istakla da pobjeda na predsjedničkim izborima kandidata podržanog od političkih aktera koji su, odnijeli pobjedu na posljednjim parlamentarnim izborima, predstavlja kraj jedne ere u crnogorskoj politici.

"To je i finalni poraz režima koji je vladao Crnom Gorom više od tri decenije", kazala je Vukićević i naglasila da najvažniji segment navedenog procesa jeste mirna tranzicija vlasti.

Saopšteno je da je posebna pažnja na proljećnjem zasijedanju PSSE posvećena predstojećem Samitu SE koji će 16. i 17. maja biti održan u Rejkjviku.

U okviru rasprave na ovu temu konstatovano je da bi predstojeći samit šefova država i vlada trebalo da bude početna tačka za izgradnju obnovljenog SE koji će imati veći kapacitet da se izbori sa tekućim izazovima i ogovori na istinske potrebe građana.

Na dnevnom redu zasijedanja bile su i teme posvećene efikasnosti sprovođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava, očuvanju demokratije, prava i životne sredine u međunarodnoj trgovini, kao i političkim strategijama za prevenciju, pripremu i suočavanje sa posljedicama prirodnih katastrofa.

Održana je i rasprava na temu obezbjeđivanja uslova za bezbjedan povratak ukrajinske djece i drugih civila koji su prisilno raseljeni ili deportovani.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније