Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 02. 2014. 17:34 >> 22:46
18

IZBORNI ZAKON

DF će totalno bojkotovati Skupštinu

Predsjedništvo Demokratskog fronta donijelo je odluku o totalnom bojkotu rada Skupštine. Poslanici DF-a neće učestvovati u radu radnih tijela i plenuma. DF je pozvao ostale opozicione partije da se pridruže totalnom bojkotu rada Skupštine, dok se kriza ne riješi.

Kako je saopšteno, Predsjedništvo DF-a je danas razmatralo političke posljedice odbijanja Demokratske partije socijalista da glasa za predlog izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika.

„Ovim neodgovornim činom DPS-a  dodatno je produbljeno nepovjerenje između opozicije i vlasti nastalo brutalnom izbornom krađom i zloupotrebom državnih resursa na predsjedničkim izborima održanim 07.04.2013. godine. Na ovaj način DPS je direktno preuzeo odgovornost za nastavak parlamentarne i ukupne političke krize u Crnoj Gori“, zaključilo je Predsjedništvo DF-a.

Imajući u vidu javno obrazloženje predsjednika DPS da je neprihvatanje afirmativne akcije na lokalnom nivou, navodno razlog zbog čega DPS nije glasao za zakon, DF iskazuje svoju spremnost da u najkraćem roku otvori dijalog u okviru Kolegijuma predsjednika Skupštine o pronalaženju prihvatljivog rješenja, na osnovama definisanim Ustavom.

Pozvali su predsjednika Skupštine da, „isključivo oko pitanja afirmativne akcije“, odmah inicira dijalog „u cilju hitnog rješavanja  tog problema“.  Zato, kako kažu, DF i dalje ostaje spreman da, u najkraćem roku, učestvuje u usvajanju  Zakona o izboru odbornika i poslanika, sa moguće usaglašenom dopunom.

U saopštenju se navodi da DF ostaje čvrsto pri svim ostalim dogovorenim rešenjima u Zakonu, a posebno kada je riječ o kompormisnom roku primjene elektronske identifikacije birača, do 1. novembra ove godine.

„DF cijeni da je namjera DPS  da se to rješenje primjenjuje od 1. marta naredne godine, bila da prevari DF i ukupnu opoziciju i organizuje još jedne izbore po starim pravilima koja omogućavaju izborne manipulacije putem „fantom“ birača“, jedan je od zaključaka Predsjedništva DF-a.

Upozoravaju da  svako odlaganje usvajanja novih pravila ugrožava regularnost izbornog procesa i  da DPS preuzima odgovornost za nastavak i moguću eskalaciju političke krize.

„Imajući u vidu nesagledive posljedice po demokratski razvoj i EU integracije Crne Gore, DF cijeni da se nova sjednica Skupštine na kojoj bi se po hitnom postupku usvojio ovaj zakon, mogla održati već početkom naredne nedjelje, a najkasnije početkom  marta mjeseca. Naravno, uslov za takav  scenario jeste promjena odluke DPS da dalje sabotira usvajanje izbornog zakona“, smatraju u DF-u i, kako kažu, upozoravaju „potpredsjednika DPS-a Filipa Vujanovića da bi svako jednostarno raspisivanje lokalnih izbora, prije rješavanja novonastale političke krize,  obesmislilo dijalog i dodatno radikalizovalo politčku situaciju“.

DF, takođe smatra da se Zakonom o izboru odbornika i poslanika  može i treba riješiti i pitanje datuma održavanja lokalnih izbora, kao dio konsenzusa o izlasku iz duboke i opasne političke krize.

„Imajući u vidu i međunarodne konsekvence ovakvog glasanja DPS – a, DF poziva EU i OSCE da se hitno uključe u rješavanje dubokih političkih problema, nastalih  neizglasavanjem kljucnog  izbornog zakona“, zaključilo je predsjedništvo Fronta, najavljujući, za naredne dane, otvaranje opsežnih konsultacija „sa  građanima i biračima širom Crne Gore, putem javnih tribina, skupova  i razgovora u prostrijama DF, kao i u  Parlamentu, o uzrocima, posljedicama i putevima izlaska Crne Gore iz duboke političke krize“.

To će, kako su naveli, „u uslovima  bojkota rada Skupštine, biti dominatna aktivnost svih poslanika DF, kao jedan od suštinskih mehanizama ostvarivanja naše parlamentarne uloge“.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније