Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B./TVCG ]

28. 06. 2023. 16:00 >> 16:01
1

AMBASADORKA SAD

Efekte propagande vidjeli i na izborima u Crnoj Gori

Pojava društvenih mreža promijenila je način komuniciranja, ali i izvore informisanja, navodi se u studiji Digitalnog forenzičkog centra.

Ta transformacija je, kako ističu, otvorila veliki prostor za zloupotrebe. Iz ambasade Sjedinjenih Država poručuju da smo efekte propagande vidjeli i na nedavno održanim izborima u Crnoj Gori.

"Postoje mogućnosti i načini koji se ispunjavaju na zloupotrebu društvenih mreža od strane autoritarnih režima sa ciljem degradacije demokratskih praksi vrijednosti, institucija i samim tim naših društava", kazao je Milan Jovanović iz Digitalnog forenzičkog centra.

Milica Pejanović Đurišić iz Atlantskog saveza kaže da su napori međunarodnih organizacija još uvijek bez konkretnih rezultata i to najčešće zbog direktne opstrukcije država kao što su Kina i Rusija,koje žele da nametnu sopstvene vrijednosti kada je u pitanju upotreba interneta.

"Promoviše se alternativni sajber prostor zasnovan na državnoj kontroli odnosno za konstrolu digitalnih alata za cenzuru i nadzor", kazala je Milica Pejanović Đurišić iz Atlantskog saveza.

"Efekti propagande i dezinformacija osjećaju se i u Crnoj Gori sa malignim akterima koji pokušavaju da utiču na političke kampanje, što se pokazalo i na nedavno održanim predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Izbone manipulacije često dolaze od političkih vjerskih ili stranih faktora, odavde ili iz regiona", saopštila je ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније