Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Иван Мијановић / ТВЦГ

29. 06. 2023. 20:49 >> 20:49

BIBER ZA TVCG

"Crna Gora ima šansu za pristup EU, pitanje kako će je iskoristiti"

Profesor na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber u izjavi za TVCG kazao je da nakon nedavnih parlamentarnih izbora postoji prostor za ubrzavanje integracija Crne Gore u Evropsku uniju i formiranje proevropske vlade, ali da je pitanje kako će Crna Gora tu priliku iskoristiti.  

"Prvih godina procesa integracija u Crnoj Gori imali smo više formalnu promjenu i integraciju. To je bilo vrijeme DPS vlada, gdje smo znali da su dobro igrali igru ali nijesu promijenili suštinski ništa jer su htjeli da ostanu na vlasti", kazao je Biber.

Kazao je da smo svjedočili periodu političke nestabilnosti od 2020. godine, ali da se pruža prilika da se formira proevropska Vlada koja će gurati naprijed proces integracija.

"Pitanje je hoće li Crna Gora to iskoristiti. Da kaže: "OK, sada imamo pregovore i priliku". I sada je najlakše da Crna Gora uđe u EU budući da nema nikakva otvorena pitanja", kazao je Biber i poručio da je od zemalja Zapadnog Balkana jedino Crna Gora u stanju da uđe u Evropsku uniju narednim godinama.

Ocijenio je da Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija nijesu za sada spremni da pristupe Evropskoj uniji.

"Srbiji je osim problema sa Kosovom problem i unutrašnja poitika, te problemi sa vladavinom prava, tako da nije spremna da se integriše. Imamo i pitanje sa Kosovom, gdje ne vidimo napredak", kazao je Biber.

Ocijenio je da i Sjeverna Makedonija i Albanija imaju prepreke u integracijama, što otežava pregovore.

Marović: Crnoj Gori neophodan "odlučujući zaokret"

Crna Gora ukoliko želi napredovati ka EU treba da napravi “odlučujući zaoket”, ocijenila je bivša ministarka evropskih poslova Jovana Marović.

Promjenom, kako je ocijenila, nedemokratske vlasti, Crna Gora nije dobila ništa u procesu evropskih integacija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније