Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

А.М.

28. 08. 2023. 12:57 >> 13:04
1

MILATOVIĆ U KOLAŠINU

"Opština Kolašin katalizator ekonomskog razvoja sjevera"

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prisustvovao je svečanosti povodom Dana opštine Kolašin, i u obraćanju prisutnima  poručio da su, boreći se za crnogorski barjak, prije gotovo 8 decenija, Kolašinci u Narodnooslobodilačkoj borbi dali neprocjenjiv doprinos i izvojevali slobodu postavši simbol crnogorskog antifašizma.

“Nije slučajno baš u Kolašinu osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Crne Gore i Boke Kotorske iz kojeg se kasnije iznjedrilo najviše zakonodavno tijelo u tadašnjoj državi, čime se značajno oblikovala političko-institucionalna realnost i nasljeđe na kojem danas počiva sistem vlasti u Crnoj Gori”, rekao je predsjednik Milatović.

On je kazao da su se tada u Kolašinu donosile odluke koje su ključno odredile obnovu i razvoj države za decenije koje su uslijedile.

“Ova opština izdvaja se i po velikim ljudima, najvećim sinovima i šćerima koje pamti Crna Gora. Danas želim da spomenem dva. Intelektualac i revolucionar Veljko Vlahović, velikan je svog doba zavidnih obrazovnih dostignuća i rijetko viđene svestranosti, čije ime je dugo nosio i Univerzitet Crne Gore. Bio je čovjek razvijene književne i filosofske misli rođene “između Kamenika, Komova, Prokletija i Durmitora”. Uprkos čestom odsustvu iz zemlje nije se odricao Crne Gore i o tome je pisao: “Osjećao sam da svijetom nosim teret rođenja – teret Crne Gore....Nositi neprekidno u sebi Crnu Goru znači i dar i prokletstvo. Crna Gora je i morska pjena i sniježna prašina, igra kamenih litica i sunovrat potoka, grohot bitaka i pijanstvo ratova. To je zemlja nade i očajanja, jave i snoviđenja...govorio je Veljko".

Rijetko viđena oštroumnost, kaže Milatović, odlikovala je još jednog rođenog Kolašinca - uglednog jerarha, mitropolita Amfilohija.

"Ovaj mitropolit crnogorski važio je za jednog od najobrazovanijih vladika u našoj crkvi, kojeg pamtimo sa posebnim osjećajem poštovanja, cijeneći da je bliskošću narodu, autoritetom i smjelošću ostavio trajni otisak u crnogorskoj istoriji, i nesumnjivo dao nemjerljiv doprinos ne samo obnovi naše duhovnosti, već i demokratizaciji Crne Gore i promjenama 2020. godine”, saopštio je  Milatović.

Ocijenio je da je, za razliku od državnog nivoa, promjena vlasti u Kolašin došla značajno ranije.

“Upravo je Kolašin bio među prvim crnogorskim opštinama u kojoj su građani obezbijedili smjenjivost vlasti tako što su tokom prethodne decenije različite stranačke strukture dobijale povjerenje da upravljaju ovim gradom, čime su građani i građanke Kolašina pokazali tada, nažalost, rijetko prisutan, demokratski kapacitet u zemlji", kazao je Milatović.

Prema njegovim riječima, kritički odnos Kolašinaca prema učincima lokalne samouprave izdvojio je ovaj grad i njegove stanovnike kao pokretače demokratskih procesa u državi i kao svijetli primjer kako se može i treba tražiti odgovornost od donosilaca odluka.

"Zato danas odavde želim i da poručim da samo ona lokalna samouprava ili državna vlast koja je izložena kritici građanstva i neizvjesnosti ishoda izbornog procesa može biti posvećena javnom interesu i odnositi se odgovorno prema mandatu dobijenom od građana”, kazao je Milatović.

Istakao je da institucija Predsjednika mora insistirati na društvenoj koheziji, demokratskom razvoju i inkluzivnim javnim politikama, što su preduslovi uspješnosti evropskog puta države.

“Vjerujem da su se skorašnjim izbornim procesima stvorile pretpostavke za smirivanje društvenih tenzija i stavljanje fokusa na zajedništvo u svrhu dostizanja ciljeva ekonomskog blagostanja i ubrzanja procesa evropskih integracija. Pitanje ekonomskog napretka je upravo tema koja treba da nas okuplja. Podsjećam da je opština Kolašin katalizator ekonomskog razvoja sjevernog regiona Crne Gore, kao i jedno od najvećih gradilišta u našoj državi. Uvjeren sam da efekti izgradnje i otvaranja prioritetne dionice autoputa vidljivi i za građane i realni sektor u ovoj opštini", poručio je Milatović.

Kaže da nema sumnje da će osim turista, autoput, privući pažnju dodatnih investitora koji će nastaviti već započeti intenzivni investicioni ciklus na ovom području.

"Upravo kroz vrijedne građevinsko-turističke projekte i unapređenje skijaške infrastrukture, Kolašin pomaže izgradnju međunarodnog imidža Crne Gore kao privlačne destinacije za posjetioce tokom cijele godine. Zato je za regionalni razvoj, ali i ukupni prosperitet naše države svima nama važno da Kolašin napreduje”, zaključio je u obraćanju Milatović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније