Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.В. [ theguardian.com ]

25. 10. 2023. 10:27 >> 11:48
10

MILATOVIĆ ZA "GARDIJAN"

Imenovanja u pravosuđu do kraja godine, članstvo u EU do 2028.

Jačanje vladavine prava u Crnoj Gori biće važan signal da država napreduje, kazao je crnogorski predsjednik Jakov Milatović. On je u intervjuu za "Gardijan" kazao da je realno da se punopravno članstvo Crne Gore u EU dogodi 2028. godine.

"Pod mojim rukovodstvom postoji nulta tolerancija na korupciju, a nova parlamentarna većina ostvariće imenovanja u pravosuđu do kraja godine", rekao je Milatović londonskom listu

On ne spori da dosad nije bilo političkog konsenzusa o tome ko treba da  popuni upražnjena mjesta u pravosuđu, uključujući mjesto vrhovnog državnog tužioca. 

Kako piše "Gardijan", novoizabrani predsjednik Crne Gore kaže da EU može pokazati svoju obnovljenu posvećenost principu proširenja tako što će u roku od pet godina primiti svog starog kandidata, Crnu Goru. 

"Naše članstvo bi bila priča o više od same Crne Gore. To bi pokazalo zemljama koje žele da pristupe da se put reformi isplati“, rekao je Milatović.

Uoči posjete Londonu ove nedjelje, tokom koje se očekuje da se sastane sa kraljem Čarlsom i ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Džejmsom Kleverlijem, Milatović je rekao da je proširenje potrebno da bi se povratio politički duh, a ne da se svede na tehnički proces.

"Cijeli EU proces u poslednjih deset godina postao je veoma tehnički i od velikog proširenja na istok 2004. godine izgubio je političku dimenziju“, rekao je on. "Ruska agresija na Ukrajinu djelovala je kao poziv na buđenje u Briselu i drugim evropskim prestonicama da pristupanje mora da bude geopolitički aspekt. Očigledno, ono zadržava tehničku dimenziju, ali naše članstvo bi pokazalo skeptičnoj javnosti da je proširenje još živo i da nije samo pitanje elita", predočio je Milatović.

Šef crnogorske države takođe je naglasio da se prozapadna orijentacija Crne Gore neće promijeniti iako je premijer, Milatovićev saveznik, bio primoran na savez sa prosrpskom strankom da formira vladu posle parlamentarnih izbora na ljeto. On je obećao "100 odsto usklađenost sa spoljnom politikom EU" i "kredibilnije" članstvo u NATO-u.

Mala jadranska država sa 619.000 stanovnika podnijela je zahtjev za pridruživanje EU 2008. godine, dvije godine nakon sticanja nezavisnosti od Srbije, ali je napredak zaustavljen zbog zabrinutosti oko korupcije, dugotrajnog sovjetskog uticaja i endemske političke nestabilnosti, piše "Gardijan". Tvrde da se Hrvatsk, s druge strane, prijavila 2003. godine i pridružila se 2013. godine, i poslednja je zemlja koja je to učinila.

Bivši stipendista Čeveninga i ekonomista koji tečno govori tri jezika, Milatović je u aprilu sa 37 godina izabran za predsjednika u nadi da će njegov petogodišnji mandat označiti kraj ere autoritarne politike. Predstavljajući novoformiranu centrističku Evropu sad stranku, savadao je svog rivala Mila Đukanovića, čovjeka koji je zajedno sa svojom strankom, Demokratskom partijom socijalista (DPS), dominirao crnogorskom politikom od osamostaljenja.

Veliki dio Milatovićevih zalaganja bio je zasnovan na nadi u ekonomsko osnaženje i okončanje korupcije koju toleriše država. Obećao je duh nacionalnog pomirenja između etničkih grupa i ponudio put iz političke nestabilnosti koja muči funkcionisanje vlade od 2020. godine, piše list. Iznad svega, dao je najbolje obećanje o članstvu u EU, ističe se.

Proširenje je ponovo na vrhu agende Brisela. Predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, rekla je u svom godišnjem obraćanju „o stanju u Uniji“ prošlog mjeseca da se EU mora pripremiti za radikalne promjene potrebne za prijem novih zemalja u blok. "Ne možemo sebi priuštiti da ostavimo naše sugrađane Evropljane iza“, rekla je ona.

Milatović insistira da je od deset zemalja koje traže članstvo, Crna Gora pravi favorit. Njegova zemlja je članica NATO-a od 2017. godine, ističe on, koristi euro, a prihod po glavi stanovnika je 55 odsto prosjeka EU.

Opisujući sebe kao realistu, on je rekao da je predvidio vremenski raspored prema kojem će zemlje članice EU ratifikovati članstvo Crne Gore 2027. godine, što će dovesti do punopravnog članstva 2028. godine.

Postignut je vitalni napredak po pitanju temeljnog pitanja reforme pravosuđa, rekao je on, što je dovelo do uklanjanja, a ponekad i hapšenja "prljavih ljudi“ u pravosuđu povezanih sa organizovanim kriminalom. Milatović je, međutim, priznao da nedostaje politički konsenzus o tome ko treba da popuni upražnjena mjesta, uključujući i mjesto vrhovnog državnog tužioca, koje je upražnjeno od juna prošle godine.

Milatović je rekao da će njegovo rukovođenje imati nultu toleranciju na korupciju i da će nova parlamentarna većina ostvariti imenovanja u pravosuđu do kraja ove godine. Poboljšanja vladavine prava bila bi "masovni signal da zemlja napreduje", rekao je on.

Dio zamaha od Milatovićevog izbora je, međutim, nestao zbog neuspješnosti Milojka Spajića, mandatara i suosnivača Evrope sad da formira vladu.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније