Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.М.Љ.

26. 10. 2023. 09:14 >> 09:15
2

OCJENA VUKANOVIĆA

"Odlaganje popisa na mjesec neće ništa promijeniti"

Odlaganjem popisa na mjesec dana ne može se ništa promijeniti, smatra istoričar Miloš Vukanović.On je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ kazao da dok budemo imali politizaciju i ekstremno nacionalistički pristup popisu, on ne može biti sproveden. Ocjenjuje i da smjena ministara za godinu i po koja je planirana programom 44. Vlade, nije dobra za, prije svega evropske integracije.

Bez softvera, nema adekvatnog popisa, kazao je Vukanović.

„Ukoliko bi došlo do razvoja softvera pomoću kojeg bi svaki građanin mogao da provjeri unesene podatke. Takav softver u Katastru i Poreskoj upravi postoji. Adekvatan sistem teško može biti postavljen za mjesec“, kazao je on.

Smatra da u Crnoj Gori vlada histerija oko popisa i da on ne može biti sproveden dok ne bude prihvaćen u društvu kako treba, a to je kao tehničko pitanje.

„Dok god imate politizaciju i ekstremno nacionalistički pristup popisu, popis ne može adekvatno ne može biti sproveden“, kazao je on.

Partije nijesu uzimale u obzir potrebe građana već su sve vrijeme potrošili na to ko će koliki dio kolača dobiti.

Ono što je za njega sporno je da će se neko prihvatiti ministarskog posla, započeti neke reforme i predati tu funkciju nekom drugom za godinu i po.

„Ne postoje dvije osobe u Crnoj Gori koje će imati apsolutno isti program, timove, savjetnike. Pogotovo što će te dvije osobe dolaziti iz partija koje barem na papiru imaju ideološki i programski različite principe“, kazao je on.

Vukanović ističe da je problematično što veliki broj poslanika sa vrlo malo radnog iskustva ili bez dolaze na poslanička mjesta.

„Osobe koje imaju decenije iskustva izlaze iz poslaničkih klupa da bi bili ministri. Vi time pokazujete da niste partija koja ima dovoljno kadra da predložite kompetentne ljude za izvršnu vlast, većuzimate kompetentni kadar iz zakonodavne vlasti. To govori i o tim ljudima za koje ispada da su cijelu političku karijeru bazirali na tome da postanete ministar i uzmete dio kolača“, kazao je on.

Smatra da nova parlamentarna većina koja je svoju platfomu za smjenu prethodne vlasti bazirala na kritici ranijih ministrara „za sve“ , poput Predraga Boškovića, sada to isto radi. On je prokomentarisao i učešće ZBCG u Vladi.

„Nije problem što zapadni partneri ne žele ZBCG u vladi, jer mi želimo da budemo dio njihovih saveza i oni imaju pravo da kažu kakve članove žele. Problem je, ono što niko ne spominje, da ZBCG koja je ekstremno desničarska partija ulazi u vladu koja je evropska i građanska. To dvoje nikako ne ide zajedno“, zaključio je istoričar.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније