Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 04. 2014. 14:03 >> 19:36
11

''PROMAŠILI TEMU''

Uljarević: Podrška Rusiji koštaće opoziciju

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanja Daliborka Uljarević ocijenila je da je dio opozicije u Crnoj Gori, izjavama podrške Rusiji, zanemario politiku EU prema toj državi, kao i generalni politički konsenzus o evropskim integracijama koji postoji u Crnoj Gori.

''Moj je utisak da opozicija ovo simplifikuje na odnos NATO ili Rusija koji se koristi u predizborne svrhe, i da se time zanemaruje trenutna politika EU u odnosu na Rusiju, kao i generalni politički konsenzus kad je riječ o evropskim integracijama, što naravno sve skupa djeluje nekonzistentno i zbunjujuće. Bojim se da će taj put u Rusiju, ili druge slične aktivnosti, biti veći trošak nego korist koju opozicija može da dobije u svakom pogledu'', kazala je Uljarević za Portal Analitika.

Rukovodstvo SNP-a će, u narednih desetak dana, zvanično posjetiti  Dumu, Vladu Rusije, Predsjedništvo i najveće crkvene velikodostojnike, gdje žele jasno i javno pokazati da, kako su ocijenili, neodgovorne izjave Mila Đukanovića ne predstavljaju volju ogromne većine građana Crne Gore, dok je poslanik Demokratskog fronta Goran Danilović izjavio da su vrlo zabrinjavajući i upozoravajući tonovi koji stižu iz Moskve.

Uljarević smatra da bi opozicija napravila bolji učinak fokusirajući se na kampanju za lokalne izbore i ulažući sebe u to maksimalno, nego otvarajući one teme u kojima ni sama nije jedinstvena i koje je mogu dovesti u kontradiktornosti.

''Uostalom, istom Đukanoviću najviše odgovara da se ne otvaraju brojne teme koje se odnose na korupciju na lokalnom nivou i koje posljedično mogu voditi promjenama vlasti u ne malom broju opština u kojima su izbori u maju, navela je Uljarević.

Komentarišući zaoštravanje odnosa na relaciji Rusija - Crna Gora, Uljarević je ocijenila da to treba posmatrati u široj međunarodnoj konstelaciji, u kojoj se Rusija praktično bori za svaku pojedinačnu podršku država, kako bi pokušala parirati stavovima NATO, EU i SAD.

''Zato su i Đukanovićeve izjave u Vašingtonu pažljivo procjenjivane od strane Rusije, a njena reakcija ukazuje da je Rusija iz nekog razloga, očekivala da se Crna Gora zapravo direktno svrsta uz nju. Ne vidim koji je objektivni razlog mogao probuditi ova očekivanja Rusije, s obzirom na javno proklamovanu spoljnu politiku Crne Gore, koja se zasniva na tri prioritetna stuba: integracija u EU i NATO, unaprijeđenje i održavanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, kao i razvijanje bilateralne i multilateralne saradnje'', kazala je Uljarević.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније