Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 03. 2013. 14:29 >> 21:34
8

OCJENA PREMIJERA

Đukanović: Svima bi bilo bolje da je Zoran živ

Crnogorski premijer Milo Đukanović napisao je, povodom desetogodišnjice atentata na prvog demokratski izabranog premijera Srbije Zorana Đinđića, da bi "bilo bolje i Srbiji, i svima nama, da je Đindjić živ."

"Vjerujem da bi bio ponosan na način kako su Crna Gora i Srbija obnovile svoju državnost. Zoran Đinđić je obezbijedio trajno mjesto i u novijoj crnogorskoj istoriji. Dobro smo se razumjeli i sarađivali, što kroz istoriju nije baš bio čest slučaj kad su u pitanju crnogorski i srpski političari. Ljudski, bilo je zadovoljstvo imati Zorana za prijatelja", napisao je Đukanović u autorskom tekstu za nedeljnik NIN.

On je podsjetio da je Đinđić govorio da je Evropa kiseonik za Srbiju, status kandidata je očekivao 2004, a punopravno članstvo u EU 2010. godine.

"Već je deset godina otkako su ga ubili. Srbija nije tamo gdje je Zoran vidio. Ali, iako kasni, jeste na tom putu...Tadašnji Zoranovi politički protivnici, koji su danas na vlasti u Srbiji, ubjedljivi su zagovornici njene evropske budućnosti. Možda i veći od onih koji su sebe promovisali kao Zoranove sljedbenike. Ima li bolje potvrde ispravnosti kursa Đinđićeve politike", napisao je Đukanović.

Uz prisjećanje na događaje iz privatnog i političkog prijateljstva, on je naveo i kako je Đinđić, prilikom mnogih njihovih susreta, govorio o čvrstoj odlučnosti da bude lider istorijskog zaokreta u državno-političkom razvoju Srbije. "Želio je da Srbiju snažno okrene prema Evropi. Upoređivao je Srbiju sa pretovarenim tankerom, koji, ako je na dobrom kursu, ipak prispije u luku. Evropska unija je u njegovoj ilustraciji bila sigurna luka".

Đukanović je ukazao i da je Đinđić "potcijenio i težinu tereta i činjenicu da dio posade nije bio na istom kursu sa njim kao kapetanom".

"Propustio je da uspostavi pouzdanu kontrolu nad nekim važnim državnim polugama. Tako se i moglo desiti da ih drugi iskoriste protiv njega. I da presude i njemu, i državnoj politici Srbije koju je personifikovao".

"Ko je i zašto ubio Zorana Đinđića? Možda se odgovor djelimično krije u tvrdnji jednog od pripadnika iste filozofske škole koju sam negdje ranije pročitao - da je razlog u tome što je verovatno prešao granicu mogućeg… Što je pokušao da promijeni svijet u jednoj totalno razorenoj i nedovršenoj zemlji, u kojoj to nije bilo moguće. Možda nije bilo moguće tada, ali vjerujem da sada jeste", napisao je premijer Crne Gore, povodom desetoogodišnjice atentata na Đinđića.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније