Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

13. 12. 2023. 19:49 >> 09:31
1
Čitaj mi:

POPA ZA TVCG

"Postoji pozitivna struja za proširenje, zemlje ZB da iskoriste priliku"

Ambasadorka Evropske Unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da postoji jako pozitivna struja za proširenje Evropske unije i da svaka država Zapadnog Balkana treba da iskoristi ovu izuzetnu priliku.

Popa je gostujući u Dnevniku TVCG kazala da je današnji Samit u Briselu veoma važan za Crnu Goru i Evropsku uniju. 

"Vidjeli smo ohrabrujuće korake i stvarnu političku posvećenost. Crna Gora je i dalje usklađena sa zajedničkom vanjskom sigurnosnom politikom Evropske unije uključujući sankcije protiv Rusije", kazala je Popa. 

Popa je istakla da su u Crnoj Gori primjetni ohrabrujući koraci kao što je međupartijski dijalog koji je doveo do imenovanja nedostajućeg sudije Ustavnog suda, kao i do načina na koji je popis pokrenut, na miran i normalan način.

"Sada je značajno da se međupartijski konsenzus ojača i za buduća imenovanja i reforme", istakla je Popa. 

Naglasila je da je Crna Gora na društveno-ekonomskom nivou predložila i sastavila u rekordnom roku veoma ambicioznu reformsku agendu koja je svima dala razlog za optimizam.

"Čeka nas dosta posla. Proširenje je naša najvažnija vanjska politika. Države Zapadnog Balkana i Crna Gora moraju da se ubrzaju, jer ovo je dvosmjerna cesta, kandidati moraju da dokažu i da sprovode reforme kroz konkretne akcije", istakla je Popa.

Kako je kazala Popa, ovaj Samit u Briselu se sa razlogom dešava blizu sastanka evropskih lidera i to je jaka poruka regionu.

Podsjetila je da je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel rekao prije otvaranja Samita da žele zemlje Zapadnog Balkana unutar Evropske unije.

"Ovo je veoma snažna poruka. Takođe je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj konkretnije rekao da moramo da djelujemo u dva smjera, da ubrzamo proširenje kao i da podržimo države koje su u potpunosti usklađene sa vanjskom politikom EU", kazala je Popa. 

Evropska unija je, kako kaže, već dala nekoliko dokaza o posvećenosti kroz investicije i to kako bi se pripremili za proširenje i primanje Zapadnog Balkana.  

"Primjetni su značajni koraci Evropske unije prema Zapadnom Balkanu, a krajni cilj je da im se pomogne kako bi bili bolje pripremljeni da pristupe evropskom tržištu", zaključila je Popa. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније