Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portal RTCG ]

19. 12. 2023. 14:32 >> 15:58
2
Čitaj mi:

BIVŠI POSLANIK U SKUPŠTINI

Bajčetić: Crna Gora da što hitnije riješi problem policijskih tortura

Pošto je najavljeno da će se navodi o policijskoj torturi u Crnoj Gori razmatrati krajem januara na sjednici u Strazburu, bivši poslanik u Skupštini Nikola Bajčetić smatra da Crna Gora nema vremena da čeka da se mora što hitnije ozbiljno pristupiti rešavanju ovog problema.  

"Činjenica je da zbog neogovornih pojedinaca, ugled jedne institucije često poprima obrise kritika i pada povjerenja kod građana, kao što je slučaj sa Upravom policije, pa samim tim trpe i svi oni časni profesionalci koji pošteno I odgovorno obavljaju svoj posao", ocijenio je Bajčetić. 

Prema njegovim riječima, sve češće ozbiljne povrede ljudskih prava i nečovječno postupanje prema građanima u Crnoj Gori, dovele su do toga da se Crna Gora nađe u predlogu rezolucije u Strazburu.

"Državni organi Crne Gore moraju sprovesti nezavisnu i transparentnu istragu o svim slučajevima policijske torture. Počinioci ovih zloupotreba trebaju biti identifikovani, procesuirani i adekvatno kažnjeni. Takođe treba osigurati da pripadnici policije prolaze kroz redovnu obuku o ljudskim pravima, etici i postupanju u kriznim situacijama", predložio je Bajčetić. 

Poručio je da Vlada Crne Gore treba jačati institucije zadužene za zaštitu ljudskih prava, kao i uspostaviti efikasne mehanizme nadzora i praćenja postupanja policije.

"Ovo uključuje i saradnju sa civilnim društvom kako bi se osiguralo adekvatno praćenje i izveštavanje o eventualnim zloupotrebama. rna Gora treba još aktivnije unaprijediti saradnju sa međunarodnim organizacijama, uključujući Savjet Evrope, kako bi primila preporuke i podršku u jačanju sistema ljudskih prava i prevenciji policijske torture. ukaciju građana o njihovim osnovnim pravima, mehanizmima zaštite i načinima prijavljivanja eventualnih zloupotreba, kako bi se podigla svijest o važnosti borbe protiv policijske torture", zaključio je Bajčetić. 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније