Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portal RTCG ]

27. 12. 2023. 19:05 >> 19:44
1
Čitaj mi:

DAŠIĆ

"Budžet nema razvojnu komponentu, ne razlikuje se od Abazovićevog"

Budžet Crne Gore za 2024. godinu je prilično konzervativno koncipiran i nema značajniju razvojnu komponentu. pošto se u suštini i ne razlikuje previše od prethodnog budžeta koji je kreirala vlada Dritana Abazovića, smatra analitičar Goran dašić.

"Prosto je za nevjerovati i van političke i ekonomske logike ponašanje PES-a i premijera Spajića koji oštricu napada praktično cjelokupne javnosti, dakle, radnika, zaposlenih i sindikata usmjerava na sebe i Vladu, čiji je premijer tek nešto više od mjesec i po dana", smatra Dašić. 

Prema njegovim riječima, nemandatorni rashodi i diskreciona potrošnja centralne vlade su praktično veći u odnosu na prethodne finasijske planove.

"Recimo, u odnosu na predizborni budžet vlade Duška Markovića za 2020. godinu, pozicija ostali izdaci je u planu budžeta za 2024.veća za čitavih 30 miliona eura, a da su rashodi za materijal povećani u odnosu na 2020. godinu za 14 miliona eura. Da bi premijer Spajić mogao da se pohvali kako se smanjuje javna potrošnja praktično se uzima od djece čiji su roditelji zaposleni u državnoj upravi, pravosudju, prosvjeti, lokalnoj samoupravi i ostalim djelatnostima. Ne smanjuje se javna potrošnja na taj način. Šta bi sa proklamovanim ciljem gospodina Spajića kada je bio ministar finansija da treba da štedi država, a da se na građanima neće štedjeti", istakao je Dašić.

Za očekivati je, navodi, od sindikalnih udruženja da ostanu pri svojim ranijim zahtjevima za povećanje zarada u iznosu od 10  odsto.

"Ukoliko je Vladi premijera Spajića zaista stalo do svih građana Crne Gore kompromisno rješenje se može vrlo lako naći.  Prihvatanje amandmana od strane Vlade koji bi podnijeli svi poslanički klubovi većine u Parlamentu a koji bi išao u pravcu zadovoljenja zahtjeva sindikata sa odloženim rokom njegove primjene od nekoliko mjeseci, bila bi svojevrsna mjera kompromisa o kojima bi sve strane uključene u pregovore trebalo ozbiljno da promisle", zaključio je Dašić. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније