Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj./M.V.

28. 12. 2023. 13:54 >> 18:04
1
Čitaj mi:

PREMIJERSKI SAT

Spajić: Evropa sad 2 ostvariva; Abazović: Građani obmanuti

Benefite Evrope sad dva osjetiće preko 74 hiljade naših penzionera već od januara, kazao je premijer Milojko Spajić na današnjem Premijerskom satu u parlamentu.  

Poslanik DPS Danijel Živković rekao je da su se pojavile priće da je Savjetu za odbranu i bezbjednost stigao dopis od Ministarstva odbrane kojim se najavljuje da će se obuka ukrajinskih vojnika obavljati u Crnoj Gori. Kazao je da se javlja proceduralno, ali da je važno to znati, jer se to već priča. 

Ministar odbrane Dragan Krapović kazao je da nije uputio nikakav dokument o toj temi Savjetu za odbranu i bezbjednost. 

Predsjednik parlamenta Andrija Mandić rekao je da prvi put za to čuje. 

Poslanik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović odustao je od pitanja premijeru.

Pejović: Gugl sve pamti

Nezavisna poslanica Jevrosima Pejović pitala je da li je Vlada sprovela analizu prve faze programa Evropa sad 2 i ako jeste kada će ona biti javno dostupna. 

Pejović je rekla da Spajić svojim izjavama najbolje pokazuje šta su neistine. 

"Vi se sa nepoštovanjem odnosite prema građanima zbog kojih ste tu gdje jeste", rekla je Pejović. 

Spajić je naveo da je Pejović pitanje premijeru poslala u koordinaciji sa Abazovićem. 

Spajić je rekao da je Jevrosimu Pejoviću upoznao prvi put 2023. godine. O njenom radu kao službenice Ministarstva rada, kazao je, ocjene može da da tadašnji ministar. 

"Zato vi nemate nikakve veze sa programima Evropa sad 1 i Evropa sad dva", rekao je Spajić. 

Pejović je rekla da je Spajić izdao povjerenje građana. 

"I ovo vam je istina taman kao ono za državljanstvo. A Gugl sve pamti. I nije tačno da sam bila službenica, bila sam funkcionerka ministarstva", rekla je Pejović. 

Pejović je rekla da je razočarana premijerovim postupcima. 

"Rješenja se nameću bez ikakve konsultacije sa poslanicima. Sve to vide i u Briselu, pa vas tokom vaše nedavne posjete nijesu ni primili najistaknutiji zvaničnici EU", rekla je Pejović. 

Moguća obnova pomorske linije Bar-Bari

Poslanik Socijaldemokrata Branislav Nenezić pitao je Spajića da li će Vlada i resorno ministarstvo učiniti napore za obnovu pomorske linije Bar-Bari u susret turističkoj sezoni i to kroz davanje pomenute linije na koncesiju ili kupovinom trajekta za pomenutu liniju i da li će se preispitati Odluka Skupštine akcionara “Barska plovidba AD” kojom se odobrava kupovina broda AF “Francesca”. 

Nenezić je rekao da premijer treba da se izjasni o rekonstrukciji vlade. 

"Na pitanje smo dobili pisani odgovor i isto je kao i sa prethodnima. Interesuje me osvrt na rekonstrukciju vlade i priče o tome i vidi li se crnogorska nezavisnost kao nešto što treba preispitati, to jest, je li njena budućnost kao dio saveza država", rekao je Nenezić. 

Spajić je kazao da će se raditi na tome da se postigne obnova pomorske linije Bar-Bari. 

"Modeli su razni, u prvom dijelu privatno-javno partnerstvo", rekao je Spajić.  

Kazao je da je odluka o kupovini broda AF "Franceska" nešto što je inicirala ranija vlada. 

"Vjerujem da će se menadžment na krajnje odgovoran način odnositi prema tom pitanju", rekao je Spajić. 

Što se tiče pitanja Crne Gore, rekao je premijer, poručujem - ne brinite, ona je nezavisna. 

Abazović: Spajić pokazao da je neodgovoran čovjek

Lider GP URA Dritan Abazović tvrdio je da se neke konekcije premijera u kripto zajednici odnose na ljude za koje istražni organi imaju sumnje u izvršenje krvičnih djela. 

"A premijerski sat koristićemo da vas demaskiramo", rekao je Abazović. 

On je rekao da je Spajić pokazao kako je neodgovoran čovjek. 

"Vi se povlačite posle pritiska. Tako je i sa prosvjetarima", rekao je lider GP URA.

On kaže da je ministar energetike Saša Mujović odmah po stupanju na dužnost rekao da nema ništa protiv prodaje akcija EPCG, pa se posle pritiska povukao. 

"Vaše teze su vrlo nepouzdane, i to se potvrđuje. Pomenuli ste sad suficit, a to je suficit 43. vlade, dok ste vi pričali da se sprema bankrot", rekao je Abazović.  

Prethodno je premijer Spajić rekao da će u prvom kvartalu početi rad na izradi fiskalne strategije, koju nema dvije i po godine. 

"Suficit tekućeg budžeta opovrgava navode i spinove o zaduživanju. Prodaja EPCG, povećanje opšte stope PDV-a, sve to su neistine", rekao je premijer. 

On je rekao da je javni dug 2016. godine iznosio 2,5 milijardi a 2020. godine preko četiri milijarde, što dovoljno govori o uspjehu te i takve politike. 

"Benefite Evrope sad dva osjetiće preko 74 hiljade naših penzionera već od januara", kazao je Spajić. 

On je posjetio na uspjehe programa Evropa sad jedan.

"U Evropu sad jedan mnogi poslanici nijesu vjerovali", rekao je Spajić. 

Premijer Spajić je rekao da želi da parlament nastavi u dobrom duhu naprijed. 

Obrazlažući zašto tvrdi da premijer obmanjuje, on je rekao da vlada sada nema novca da date prosvjetarima.

"Dakle, morate kao i za neke druge situacije za koje ćete morati da odgovarate pred poslanicima, kazati zašto ste prevarili građane", rekao je Abazović. 

Kako je rekao, "gdje vam je 1.000 eura za građane".

"Da li građani treba da vam vjeruju na riječ, kao kada ste govorili o stanovima i državljanstvu, ili najavljivali bankrot u junu. U dokumentu koji je dostavio ministar finansija povećanja zarada nema", kazao je Abazović. 

Čelnik URA je rekao da zahvaljuje Spajiću na tome što je odgovorio na način da je građanima jasno da od Evrope sad dva zasad nema ništa. 

Naglasio je da Spajić treba da odgovori "gdje je Evropa sad dva", Narod, kaže, zaslužuje da zna. 

Osvrnuo se i na dolazak ministara i premijera u parlament. 

"Oni su dužni da ovdje dođu. Ovo je kritika predsjedniku parlamenta, jer nema šta da se premijer obraća šefovima klubova preko spikerfona", kazao je Abazović. 

Lider GP URA kazao je da gospoda iz Vlade nijesu gosti i nijesu muzička grupa koja se zove na nastup.

Uraditi više za sjever Crne Gore

Čelnik BS-a Ervin Ibrahimović kazao je da moramo da uradimo više za sjever, te da se sadašnjom politikom ne šalje dobra poruka. 

"Imamo pouzdane investitore ali nemamo razmijevanje unazad evo 20 godina da se ozbiljno okrenemo investicijama. Zamislite, ko je bio u Gusinju vidio je kakva je to ljepota. Za put su dali 100 eura. To je poruka "dobro vam ide, idite dalje za Ameriku". Ja to tako čitam. U ovih osam opština, šest gdje su Bošnjaci, uloženo je osam miliona. Toliko se uloži u jednu zgradu u Podgoici", kazao je Ibrahimović. 

Premijer je prethodno rekao da će se završetkom auto puta preko Boljara sjever povezati sa Srbijom i dalje Mađarskom i Evropom. Istakao je su planiranja povezivanja i sa Prištinom, Skopljem, Solunom...Planirano je ulaganje 33 miliona za putnu infrastruktru u opštinama. 

"Sve to doprinijeće značajno boljem povezivanju sjevera. Mjere prediviđene u oblasti penzione reforme posebno su važne a planiran je i paket podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju", rekao je Spajić. 

Premijer je rekao da je svjestan višdecenijske zapostavljenosti sjevera Crne Gore. Kazao je da je u 13 opština, posebno na sjeveru, broj stavnika manji nego na popisu 2011. godine. 

"Sjever ćemo najbolje unaprijediti kada ga povežemo sa regionom i ostatkom svijeta. Cilj je da do 2030. godine završimo putnu infrastrukturu", rekao je Spajić. 

Obrazlažući pitanje, Ervin Ibrahimović naveo je da sjever Crne Gore ima ozbiljan potencijal za privredni razvoj, posebno u oblastima turizma, poljoprivrede i drvoprerade, koji bi mogao da da snažan zamah ukupnoj privredi Crne Gore i uspori i zaustavi demografsko pražnjenje sjevera. 

"Sjever više nema vremena za čekanje. Sjever se prazni i nema vremena da čeka", kazao je Ibrahimović. 

Biće dijaloga o državljanstvu

Predstavnik DPS-a Andrija Nikolić pitao je Spajića da li je razgovarao o tome da Vlada Crne Gore predloži izmjene Zakona o državljanstvu, posebno ako se zna da je i ranije bilo priče da se ljudima koji žive u Srbiji omogući da glasaju u Crnoj Gori. On je rekao da je DPS-u Mandićeva logika odavno poznato. 

"Politika državljanstva dobro je koncipirana, možda je potrebno korigovati neke finese. Pitamo se o čemu vi razgivarate međusobno, da li se radi o uslovljavnjima, poput rekonstrukcije vlade i izbora VDT-a", kazao je Nikolić. 

"Treba da znamo ukoliko i razmišljate o tome da ozbiljno otvorite pitanje dvojnog državljanstva, narušićete koncept građanske Crne Gore. Ono što je jasno jeste da se takvim pitanjem ulazi u priču o nestanku Crne Gore", rekao je Nikolić.

Spajić je odgovorio da je Mandić najavio dijalog u parlamentu o pitanju državljanstvu. Kazao je da će poslanici imati prilike da se o tome informišu od Mandića. Rekao je da je nedavno tokom posjete Mandića Turskoj dio iseljenika izrazio želju da dobiju pasoš Crne Gore. 

"Bez obzira na neskrivene rezerve prema politici vladajuće većine, mislim da treba pokazati više optimizma", rekao je Spajić.

Premijer je podsjetio na zakonske odredbe i međunarodne ugovore, te ko ima pravo na dvojno državljanstvo. 

Nikolić je odgovorio da prvo treba ispitati ko od ministara i funkcionera ima državljanstvo Srbije. Podsjetio je na slučaj Spajićevog državljanstva Srbije i navode da i predsjednik parlamenta ima državljanstvo dvije zemlje. 

"Sve to u kontekstvu opasnih namjera, u vezi sa promjenom politike državljanstva i dopune ustava", rekao je Nikolić. 

Kaže da nije nemoguće da se pričom o rekonstrukciji vlade želi zapravo isposlovati neka promjena o identitetskim pitanjima, 

Nikolić je rekao i da se nada da Spajić neće sa predstavnicima građana komunicirati preko spiokerfona, kao sinoć na kolegijumu u parlamentu. On je rekao da je Spajć telefonom zvao Mandića i tražio da preko spikerfona obrati članovima koelgijuma da neće doći. 

Mandić je, nakon ove debate, rekao da je Nikolić više pominjao njega nego premijera. 

Parlamentarna većina odustala od pitanja premijeru

Predsjednik parlamenta Andrija Mandić kazao je na početku sjednice da su se dogovorili da se ispoštuje u potpunosti ono što je odlučeno na kolegijumu, da se održi premijerski sat, a da ministar unutrašnjih poslova odgovara na pitanja.

"A mi iz parlamentarne većine smo postigli dogovor da naši predstavnici odustanu od pitanja premijeru, jer premijer ima važnih obaveza", kazao je Mandić.

Poslanik pokreta URA Miloš Konatar tražio je da se premijer Milojko Spajić izvini poslanicima zbog neprimjerenog ponašanja. On je rekao da nije prvi put da se premijer na manje od sto dana rada vlade pojavi pred poslanicima. 

"Ništa ne boli da dođu u skupštinu da razgovaraju ali moramo poštovati ono što je red", rekao je Konatar.

Premijer Spajić uzvratio je da je došao da odgovori na sva pitanja koja poslanici imaju.

"Došao sam sa temperaturom i gripom, ali to nije izgovor da se ne ispoštuju institucije", kazao je Spajić.

Filip Adžić iz GP URA kaže da je neprimjereno da premijer telefonom informiše šefa parlamenta da ne može da dođe, te traži da se preko spikerfona obrati i drugima na kolegijumu predsjednika parlamenta i kaže da neće da dođe. 

"Dignitet parlamenta se mora poštovati", rekao je Adžić. 

Priprema sjednice: Evo šta su poslanici htjeli da pitaju premijera

Na dnevnom redu bila su pitanja za premijera i poslanička pitanja u vezi sa određenom temom.

Šef kluba poslanika Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić pita Spajića da li je razgovarao o tome da Vlada Crne Gore predloži izmjene Zakona o državljanstvu, imajući u vidu da je predsjednik Skupštine Crne Gore, Andrija Mandić nedavno izjavio kako za tu ideju postoji raspoloženje unutar parlamentarne većine.

Poslanik Nove srpske demokratije (NSD) Slaven Radunović planirao je da pita premijera Spajića: "Da li postoji način da se budžetom za 2024. godinu realizuju elementi sporazuma precizirani Granskim kolektivnim ugovorom za oblast prosvjete, koji je potpisan u decembru 2022. godine, kao i elementi sporazuma koji su precizirani Granskim kolektivnim ugovorom za oblast uprave i pravosuđa koji je potpisan u februaru 2022. godine, s obzirom da je Spajić 13.decembra izjavio kako Vlada na čijem je čelu, kao i resorno Ministarstvo, podržavaju zahtjeve predstavnika Sindikata prosvjete".

Poslanik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević htio je da pita premijera da iznese svoj stav o mogućoj realizaciji Sporazuma o dvojnom državljanstvu sa Republikom Srbijom.

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović pitaće Spajića: "Đe vam je program Evropa sad 2".

"Interes javnosti je da zna zašto ste ih prevarili", naveo je Abazović u obrazloženju.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović naveo je da sjever Crne Gore ima ozbiljan potencijal za privredni razvoj, posebno u oblastima turizma, poljoprivrede i drvoprerade, koji bi mogao da da snažan zamah ukupnoj privredi Crne Gore i uspori i zaustavi demografsko pražnjenje sjevera. On će u poslaničkom pitanju pitati premijera: "Šta Vlada planira da uradi u narednom periodu kako bi se iskoristili razvojni potencijali, dinamizirao razvoj i stvorili bolji uslovi za život i privređivanje na sjeveru Crne Gore, sa akcentom na opštine u kojima žive Bošnjaci, kao što su Rožaje, Flav, Gusinje, Petnjica, Berane, Bijelo Polje i Pljevlja".

U ime poslaničkog kluba SNP-CIVIS Bogdan Božović planirao je da pita Spajića "koje mjere će Vlada, u trajanju svog mandata, preduzeti kako bi spriječila odliv stanovništva".

“Gospodine premijeru, na osnovu podataka koji su do sada dobijeni, putem popisivanja stanovništva, evidentno je da ćemo u Crnoj Gori imati manji broj stanovnika u odnosu na prethodni popis. Dobijeni podaci se poklapaju sa istraživanjem javnog mjenja, posebno se to odnosi na mlade ljude, koji ne vide perspektivu u našem društvu. To su zaista alarmantni podaci, neophodan je sistemski pristup i konkretan odgovor državnih institucija u što kraćem periodu”, naveo je Božović u obrazloženju.

Nezavisna poslanica Jevrosima Pejović pitala je da li je Vlada sprovela analizu prve faze programa Evropa sad 2 i ako jeste kada će ista biti javno dostupna. 

U ime Kluba poslanika Socijaldemokrata Branislav Nenezić pita premijera da li će Vlada i resorno ministarstvo učiniti napore za obnovu pomorske linije Bar-Bari u susret turističkoj sezoni i to kroz davanje pomenute linije na koncesiju ili kupovinom trajekta za pomenutu liniju i da li će se preispitati Odluka Skupštine akcionara “Barska plovidba AD” donijeta 27. juna 2023 godine kojom se “Odobrava kupovina Ro-Ro/putničkog broda AF “Francesca”. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније