Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portal RTCG ]

25. 01. 2024. 14:41 >> 14:48

OBAVJEŠTENJE

ASK: Odluku o finansiranju partija donijeti do 31. januara

Odluke o visini budžetskih sredstava za finansiranje redovnog rada političkih subjekata Ministarstvo finansija i i organi lokalnih uprava dužni su da donesu do 31. januara, saopštila je Agencija za sprječavanje korupcije (ASK).

"Budžetska sredstva za finansiranje redovnog rada političkih subjekata u Skupštini Crne Gore iznose 0,5 odsto planiranog tekućeg budžeta Crne Gore u godini za koju se budžet donosi. Za finansiranje redovnog rada političkih subjekata u skupštinama opština, Skupštini Glavnog grada i Skupštini Prijestonice, zakonom je opredijeljeno 1,1 odsto planiranih tekućih budžeta svake pojedinačne jedinice lokalne samouprave. Izuzetno, u opštinama čiji je budžet manji od pet miliona eura, budžetska sredstva za finansiranje redovnog rada političkih subjekata iznose od 1,1 do 3 odsto planiranog tekućeg budžeta. Navedena budžetska sredstva se u visini od 20 odsto raspodjeljuju u jednakim iznosima političkim subjektima koji su osvojili mandate u Skupštini Crne Gore odnosno skupštinama opština, a 80 odsto se raspodjeljuje srazmjerno ukupnom broju poslaničkih odnosno odborničkih mandata koje politički subjekti imaju u trenutku raspodjele", piše u saopštenju ASK. 

Agencija je podsjetila na obavezu Ministarstva finansija i organa lokalne uprave nadleženih za poslove finansija da redovno raspodjeljuju budžetska sredstva političkim subjektima za finansiranje redovnog rada, mjesečno, do petog u mjesecu za prethodni mjesec.

"Ti je i zakonska obaveza objavljivanja na svojoj internet stranici do petog u mjesecu za prethodni mjesec, predviđenog iznosa sredstava kao i iznosa neizmirenih sredstava političkim subjektima. Obaveza se odnosi na sredstva predviđena i za redovan rad i finansiranje ženskih organizacija koja se raspodjeljuju političkim subjektima. Neispunjavanje navedenih zakonskih obaveza povlači prekršajnu odgovornost. Privržena zaštiti javnog interesa, Agencija za sprječavanje korupcije stoji na raspolaganju za sve dodatne informacije i moguće nedoumice", zaključeno je u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније