Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj. /M.V.

26. 01. 2024. 11:47 >> 13:47
2

ODBOR

O aferi "Do Kvon" saslušaće Milovića, Novovića i Šukovića, ne i Spajića

Članovi skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu odlučili su da organizuju kontrolno saslušanje ministra pravde Andreja Milovića i drugih osoba o potencijalnim zloupotrebama u Specijalnom policijskom odjeljenju (SPO) povodom preduzimanja službenih radnji u vezi južnokorejskog državljanina Do Kvona. Većinom glasova, donijeta je odluka da budu saslušani Milović, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović i šef SPO Predrag Šuković. Nije prihvaćen predlog da na konsultativno saslušanje bude pozvan premijer Milojko Spajić.

Predsjednik odbora Miodrag Laković rekao je da su ministar pravde i šef SPO Predrag Šuković adekvatni sagovornici za ovu temu. 

"Sjednici može prisustvovati i poslanik Dritan Abazović, koji je ranije bio premijer. Mislim da je to to, ako se pojavi potreba, to može da se proširi", kazao je Laković. 

Poslanik URA Filip Adžić rekao je da Šuković zaista nema veze sa slučajem Do Kvona, osim što je bio na sjednici Vijeća za nacionalnu  bezbjednost gdje se raspravljalo o pismu Korejca koje je je dostavljeno kabinetu premijera. Adžić je predložio da budu saslušani Abazović i raniji ministar pravde Marko Kovač. 

Poslanica Jevrosima Pejović kazala je da treba saslušati ministra Maraša Dukaja povodom prijetnji koje su mu upućene, navodno od optuženog turskog državljanina Binali Cimgoza.  Predsjednik odbora, Miodrag Laković, predložio je da se povodom tog pitanja pokrene inicijativa za neku od narednih sjednica.

Poslanik DNP/ZBCG Vladislav Bojović rekao je da treba pozvati i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, jer će time slika o ovoj aferi biti sveobuhvatnija. 

"Mi smo svjedoci da se od 30. avgusta 2020. godine u kontinuitetu vodi borba za prevlast u sektoru bezbjednosti. Pozivao sam da se u vladajućoj većini zaustavi ta borba jer to nije dobro. Građani od nas očekuju odgovornost i ozbiljnost, a ne borbe za prevlast u sistemu bezbjednosti.  Ukupno, na ovu sjednicu treba pozvati MIlovića, Šukovića i Novovića", kazao je Bojović. 

Poslanik DPS Crne Gore Jevto Eraković rekao je da odbor treba da bude maksimalno transparentan i građani treba da znaju sve. 

"Da vidimo ko je za koga radio i šta je radio. Ono što je sigurno, interesi Crne Gore sigurno nijesu bili u pitanju", kazao je Eraković. 

Milović je ranije najavio da će na Odboru iznijeti  nove dokaze o radu šefa SPO-a Predraga Šukovića, a prethodno je da nije dostojan da bude šef specijalnog istražnog tima.

Poslanike posebno zanima sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost, prije izbora 11. juna prošle godine. Sjednica je sazvana nakon što je Do Kvon dostavio tadašnjem premijeru Crne Gore Dritanu Abazoviću, ministru pravde Marku Kovaču i glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću pismo u kojem, navodno u negativnom kontekstu, pominje sadašnjeg premijera Milojka Spajića.

Do Kvona, čije izručenje traže Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države zbog prevare teške desetine milijardi dolara na tržištu kriptovaluta, Crna Gora je uhapsila 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu zbog posjedovanja falsifikovanih isprava.

On je i dalje u pritvorskoj jedinici zatvora u Spužu, nadomak Podgorice. Spajić je odbacio optužbe, a Milović je rekao da je Šuković htio da uhapsi aktuelnog premijera. 

Poslanik SD Nikola Zirojević rekao je da i "plava sveska" koju je dostavio sudu uhapšeni predsjednik Opštine Budva Milo Božović a gdje se navode njegova i Šukovićeva zapažanja, treba da bude predmet analiza. On je naveo da u "plavoj svesci" ima i agenata CIA a  "posebno brine što su njihova imena bila dostupna proruskom subjektu". 

Bojović je rekao da je u vrijeme dok je Milan Knežević DNP/ZBCG bio na čelu odbora za bezbjednost, to je bio svijetli primjer u radu  parlamenta. 

Poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović rekao je da je imena stranih agenata otkrio bivši šef ANB na sjednici odbora kojoj je prisustvao Božović, tadašnji poslanik a kasnije predsjednik budvanske opštine. 

Na dnevnom redu današnje sjednice su i izvještaj o radu Odbora za bezbjednost i odbranu za 2023. godinu, kao i plan parlamentarnog nadzora za 2024. godinu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније