Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Biljana Radosavović [ Radio CG ]

11. 02. 2024. 12:44 >> 06:45
Čitaj mi:

TONINO PICULA

Vlada dobro počela, reforme treba primijeniti ne samo izglasati

Vlada je dobro počela, ali vrijeme će pokazati ima li dovoljno kapaciteta da se nosi sa posljedicama reformi koje treba ne samo izglasati u Parlamentu, već i primjeniti. Tako je za naš Radio ocijenio član Evropskog parlamenta Tonino Picula prvih sto dana rada Spajićeve Vlade.

Privrednici očekuju da država krene u konačan obračun sa sivom ekonomijom, obezbjedi neophodnu sezonsku radnu snagu. Sindikati se protive najavljenom ukidanju doprinosa za PIO, traže konkretne odgovore o Programu “Evropa sad 2” Ekonomski analitičar Oleg Filipović uočava, kako kaže, četiri dobra poteza vlade, ali kokretnije rješavanje problema očekuje od aprila kada bi trebala da počne izrada fiskalne strategije.

Imenovanja u pravosuđu, popis stanovništva, direktno su uticali na obnovu procesa pristupanja Evropskoj uniji. Tako član Evropskog parlamenta Tonino Picula vidi rad Vlade u 100 prvih dana.

“Vlada, dakle ima ambiciozne planove, dobro je počela, a vrijeme će pokazati ima li dovoljno političkog kapaciteta da se nosi sa posljedicama reformi koje treba ne samo izglasati u Parlamentu, već i primjeniti”, rekao je Picula.

Dobro je kaže, Picula, za Radio Crne Gore što se političke nesuglasice komuniciraju u institucijama, a ne na trgovima i ulicama .

“Ohrabruje i nastojanje da se za otvorena pitanja traži konsenzus sa opozicijom, jer da bi se krenulo sa zatvaranjem pregovaračkih poglavlja sa EU treba najprije zatvoriti poglavlje sukobljavanja i to vrlo žestokih u samoj Crnoj Gori”, poručio je Picula.

On kaže da je vrlo važno za dalji napredak na evropskom putu nastaviti pregovaranje sa institucijama EU, ali i komunikaciju sa državama članicama Unije.

“To je važno jer će uskoro isteći mandat Evropskoj komisiji i Parlamentu i nastaće jedna vrsta prekida do izbora novog Parlamenta i komisije”, istakao je evropski parlamentarac”,stav je evropskog parlamentarca.

Nakon evropskog ocjenu 100-dnevnog rada kabineta Milojka Spajića potražili smo i na domaćem terenu. Konkretno u privredi. Predsjednik Unije poslodavaca Slobodan Mikavica za Radio Crne Gore kaže da su vladu sačekali nagomilani problemi i nezavidan privredni ambijent, a još uvijek, kako konstatuje, nema preciznih objašnjenja kako će biti u budućnosti. Sve to, poručuje, poslodavcima ne daje puno prostora kako da planiraju.

“Mi smo svjesni da se ne može čarobnim štapićem rješavati nagomilani problemi. Potreban je konkretan dijalog i zajednički napor da se socio-ekonomski problemi rješavaju, kaže Mikavica.”

Prioritet bi, prema riječima našeg sagovornika, morala biti borba sa sivom ekonomijom, koja je tek i kako, ističe prisutna u privredi-sektoru ugostiteljstva, izdavanju smještaja... Takođe, smatra, kasni se sa pripremom ljetnje sezone.

“Urgentno je i pitanje nedostajuće sezonske radne snage. Tu su nam potrebna efikasna rješenja koja će zadovoljiti sezonsku oscilaciju i uvećanu potrebu za radnom snagom.”, kazao je Mikavaca.

U Uniji slobodnih sindikata ocjenjuju da je u prvih 100 dana još uvijek ostala nepoznanica šta donosi program “Evropa sad 2”, a još manje kako će se realizovati. Osim uvećanja minimalne penzije na 450 eura, ostaje nepoznato šta i kako sa obećanjima o rastu prosječnih i minimalnih zarada, sedmočasovnim radnim vremenom. To u izjavi za naš Radio potcrtava generalni sekretar Srđa Keković.

“Imamo neke naznake i nije nam baš sve jedno u kom pravcu to ide, jer koliko smo shvatili to povećanje moguće da će se obezbjediti ukidanjem doprinosa na penzijsko-invalidsko osiguranje što mi mislimo da nije dobro rešenje niti pravi put”, istakao je Keković.

On predlaže da umjesto tog rješenja postoje mnogo efikasnija koja bi državi obezbjedila dodatne prihode.

“Unija slobodnih sindikata godinama unazad ukazuje da na prihodnoj strani postoje benefiti, mnogo resursa koji postoje mi nijesmo iskoristili”, rekao je Keković.

Uspjeh vlade u ovom trenutku je što se Crna Gora nije našla na sivoj listi Manivala jer bi posljedice bile i ekonomski i psihološki negativne za državu. To je u izjavi za Radio Crne Gore kazao analitičar Oleg Filipović. Dobro je kaže i što je 109 miliona zaduženo na domaćem tržištu. Takođe, što su otvoreni pregovori o zaradama u prosvjeti.

“Takođe vidimo i njihovu najavu da će drugu dionicu autoputa graditi iz sopstvenih sredstava bez granta EU.”, prokomentarisao je Filipović.

Filipović je stava da treba sačekati da vlada krene sa izradom fiskalne strategije od aprila, pa preporučuje da bi valjalo da se sačekaju konkretna dokumenta i tek onda donositi konačan sud. Mišljenja je i da što prije treba krenuti sa reformama, oprtimizacijom administracije, pregovarati sa monetarnom vlašću, iako nemaju direktno ovlašćenje, o paketima podrške privredi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније