Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

01. 03. 2024. 20:01 >> 20:01

ivanović - lajčak

CG u prethodnih nekoliko mjeseci postigla značajan napredak

Crna Gora je u prethodnih nekoliko mjeseci postigla značajan napredak, ocijenjeno je na sastanku ministra vanjskih poslova Crne Gore Filipa Ivanovića sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Ivanović i Lajčak imali su bilateralni sastanak na marginama Antalijskog diplomatskog foruma.

Pored prisustva otvaranju Foruma, ministar Ivanović je, tokom prvog dana foruma, imao je i niz bilateralnih sastanaka.

U razgovoru sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom ocijenjeno je da je Crna Gora, u prethodnih nekoliko mjeseci, postigla značajan napredak.

"Ministar je ukazao na odlučnost 44. Vlade da istim tempom sprovođenja refromi nastavi i u narednom periodu, vođena prioritetnim ciljem da Crna Gora postane prva naredna članica EU", navodi se u saopštenju MVP-a.

Sagovornici su se saglasili da je evropska budućnost Zapadnog Balkana od izuzetnog značaja za njegovu stabilnost i dalji razvoj, kao i da je napredak Crne Gore dobra vijest za sve ostale zemlje regiona.

Sastanak sa ministrom vanjskih poslova Kirgistana Dženbekom Kulubajevim kako je saopšteno iz MVP-a bio je prilika za razmjenu mišljenja o modalitetima daljeg unapređenja bilateralnih odnosa i saradnje.

"Sagovornici su ocijenili da postoji potencijal za intenziviranje kontakata u brojnim oblastima od obostranog interesa, te ukazali na važnost održavanja bilateralnih konsultacija i kontakata na multilateralnom planu", navodi se u saopštenju.

U fokusu razgovora sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Gane Kvakuom Ampratvum-Sarpongom bila je saradnja u multilateralnim okvirima.

"Ministar je kazao da je Crna Gora prepoznata kao konstruktivan partner međunarodne zajednice i zemlja privržena multilateralizmu, te informisao sagovornika o kandidaturi Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN-a za period 2026-2027.", navodi se u saopštenju.

Kako navode iz MVP-a, tokom sastanka je bilo riječi i o mogućnostima za dalji razvoj bilateralnih kontakata i saradnje.

Sa zamjenikom šefa diplomatije Kolumbije Franciskom Kojom ministar Ivanović je razgovarao o važnosti nastavka bilateralnog dijaloga, a obostrano je ocijenjeno da dodatan podsticaj kontaktima predstavlja individualni program partnerstva sa NATO koji Kolumbija ima od 2017. godine.

"Sagovornici su izrazili zadovoljstvo i dosadašnjom saradnjom u multilateralnim okvirima, ocijenivši je veoma važnom, naročito u kontekstu aktuelnih globalnih izazova", navodi se u saopštenju.

Šef crnogorske diplomatije se, danas u Antaliji, sastao i sa državnim sekretarom Ministarstva vanjskih poslova Slovenije Markom Štucinom.

Iz MVP-a navode da su se sagovornici saglasili da su odnosi Crne Gore i Slovenije odlični i da ih karakteriše sadržajna i dinamična saradnja, kao i intenzivan politički dijalog.

"Štucin je istakao da će Slovenija nastaviti da snažno podržava Crnu Goru na putu ka punopravnom članstvu u EU, na eksperstkom i političkom nivou. Ministar Ivanović je zahvalio na kontinuiranoj podršci, iskakavši da Crna Gora veoma cijeni jasnu poziciju Slovenije u pogledu važnosti proširenja EU i ubrzanja procesa pregovora", kazali su iz MVP-a.

Na marginama prvog dana Foruma, ministar Ivanović se susreo i sa ministrima vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem, Slovačke Jurajem Blanarom, Malija Abdulajem Diopom, kao i ministrom u Vladi Republike Srbije za ravnomjerni regionalni razvoj Edinom Žerlekom.

Antalijski diplomatski forum počeo je danas i trajaće do 3. marta a okupio je više od četiri hiljade učesnika iz preko 140 država.

Antalijski forum je godišnji skup na visokom nivou koji okuplja šefove država i vlada, ministre vanjskih poslova i druge visoke zvaničnike, kao i predstavnike međunarodnih organizacija, biznis i naučne zajednice, te civilnog društva, u cilju razmijene mišljenja na aktuelne teme od globalnog značaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније