Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 05. 2014. 00:30 >> 00:40
6

KONAČNI PODACI CDT-A

PG: DPS 46,6 %, Front 28,5 %

Na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka, nijedan učesnik lokalnih izbora u Glavnog gradu nije osvojio apsolutnu većinu,saopštio je Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

 

Finalni odziv na podgoričkim izborima je blizu 71% ili 105.800 birača.

Najveći broj glasova osvojila je koalicija „Za evropsku Podgoricu-Milo Đukanović" sa 46,6% (oko 49.300 glasova) odnosno 28 mandata.

Zatim, Demokratski front koji je osvojio 28,5% (oko 30.100 hiljada glasova) odnosno 17 mandata.

Socijalistička narodna partija je osvojila 14,6% (oko 15.400 glasova) odnosno devet mandata.

Koalicija „Evropsko lice Podgorice" 9% (oko 9.500 glasova) odnosno pet mandata.

Albanska koalicija 1,2% (oko 1.200 glasova) što znači da ne prelazi prirodni prag i ne ulazi u opštinski parlament.

Iz CDT-a su rekli da je standardna greška na uzorku je najveća kod koalicije "Za evropsku Podgoricu Milo Đukanović", što ostavlja značajnu mogućnost osvajanja 29 mandata, dok bi SNP u tom slučaju osvojio osam

Oni su pozvali Izbornu komisiju Glavnog grada da prebroji svaki glasački listić.

Večeras u 20 sati, završeno je glasanje na lokalnim izborima u 12 opština u Crnoj Gori.
Na lokalnim izborima u Glavnom gradu, glasalo je 70,5 % ili oko 105.100 građana, saopšteno je iz CDT-a.

Kršenja koja su zabilježena do 20 sati:: Ispred partijskog štaba u Zagoriču došlo je do sukoba između pristalica dvije partije. Reagovala je i policija koja je privela aktere sukoba.

19:20 - Iz te NVO, koja prati izborni proces, saopšteno je da će finalni odziv birača saopštiti u 20 časova.

Kad je riječ o kršenju koja su zabilježena do 19 sati, CDT je saopštio da su posmatrači te NVO na velikom broju biračkih mjesta zabilježili da se koriste sprejevi kojima je istekao rok trajanja.

"U blizini biračkog mjesta 105C nalazi se objekat u kojem je izborni štab, iz kojeg se vrši uticaj na birače. Sprovođenje procedure glasanja na biračkim mjestima u Podgorici posmatra 151 akreditovani posmatrač CDT-a", naveli su iz CDT-a.

17:18Kršenja zabilježena do 17 sati: Aktivisti političkih partija, koji evidentiraju identitet birača koji su glasali, primijećeni su u okolini više biračkih mjesta u naselju Cvijetin brijeg.

Na biračkom mjestu broj 81, OŠ "Marko Miljanov", ne postupa se na isti način u svim slučajevima javnog glasanja.

Posmatrač CDT-a je zabilježio dva slučaja javnog glasanja. U prvom je lice pokazalo biračkom odboru svoj glasački listić i taj listić je poništen.

U drugom slučaju je lice glasno saopštilo za koga je glasalo, ali glasački listić tog lica nije poništen.

Sprovođenje procedure glasanja na biračkim mjestima u Podgorici posmatra 151 akreditovani posmatrač CDT-a.

Projekat je podržao Fond braće Rokfeler.

15:20 CDT je objavio kršenja koja su zabilježena do 14 sati:

Na biračkom mjestu broj 107, MZ Barutana prihvaćena su dva nepotpisana zahtjeva za glasanje putem pisma.

Na biračkom mjestu broj 66a, Cijevna komerc, osoba sa oštećenim vidom nije mogla da glasa, jer na šablonu za glasački listić ne postoje oznake na Brajevom pismu.

U OŠ "Dragiša Ivanović", gdje se nalaze biračka mjesta broj 24, 24A, 24B, 24C, nije adekvatno zaštićena tajnost glasanja.

Sa gornjeg sprata, iz hodnika škole, na kojem se nalazi jedno biračko mjesto, može se gledati u kabine za glasanje na donjem spratu, na kojem se nalaze dva biračka mjesta. 

 

14:20 Kako saopštavaju iz CDT-a, birački odbori su na teritoriji Glavnog grada do 13 sati odobrili oko 2.400 zahtjeva za glasanje putem pisma.

Na osnovu reprezentativnog uzorka, procenat odobrenih zahtjeva iznosi 1,6% od ukupnog broja upisanih birača u Podgorici, kažu iz CDT-a.

U odnosu na prethodne predsjedničke i parlamentarne izbore, broj odobrenih zahtjeva na ovim izborima je neznatno manji.

Na parlamentarnim izborima bilo je 1,95% odobrenih zahtjeva, a na predsjedničkim 1,75%.

12:33 Na lokalnim izborima u Glavnom gradu do 12 sati glasalo je 29,4% ili oko 43.800 građana.

Kako se navodi na sajtu CDT-a, posmatrači ove NVO, zabilježili su više kršenja procedure glasanja ili onemogućavanja posmatrača da obave svoj posao.

Takođe navode da je većina biračkih mjesta u Podgorici uređena na način da je obezbijeđena tajnost glasanja

Sprovođenje procedure glasanja na biračkim mjestima u Podgorici posmatra 151 akreditovani posmatrač CDT-a, a, kako saopštavaju, projekat je podržao Fond braće Rokfeler.

11:05 Na lokalnim izborima u Glavnom gradu do 11 sati glasalo je 22% ili oko 32.860 birača.

09:07 Do devet sati, u Podgorici je glasalo 9,5 odsto biračkog tijela, ili oko 14.200 birača.

 

Jutros u 7 sati otvorena su birališta za lokalne izbore u 12 crnogorskih opština i dvije gradske opštine, na kojima pravo glasa ima više od 315 hiljada građana. Biračka mjesta biće zatvorena u 20 sati.

Izbori se održavaju u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Žabljaku, Kolašinu, Plavu, Plužinama, Pljevljima, Rožajama, Šavniku i Gusinju, kao i u gradskim opštinama Golubovci i Tuzi.

Izborne liste za lokalne izbore podnijelo je ukupno 25 partija, odnosno grupa građana, koje će samostalno ili u koaliciji nastupiti na izborima.

U Glavnom gradu učestvuju koalicija Demokratska partija socijalista(DPS)-Bošnjačka stranka (BS)- Liberalna partija (LP)- Hrvatska građanska inicijativa (HGI)-Demokratska unija Albanaca(DUA), koalicija Pozitivna-Socijaldemokratska partija (SDP), Socijalistička narodna partija (SNP), koalicija Albanska alternativa-Građanska inicijativa, Demokratski front(DF).

U Baru izborne liste su predali DF, koalicija BS-Demokratski savez (DS)-Forca-Demokratska partija (DP), grupa birača-barska lista, DPS, SDP, SNP, LP, Pozitivna Crna Gora.

Na izborima u Bijelom Polju učestvuju DPS, SDP, Bjelopoljska lista, DF, Pozitivna, Ujedinjene srpske stranke,Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ), BS i SNP.

U Danilovgradu su liste predali koalicija DPS-LP, SNP, DF, koalicija Pozitivna-SDP i koalicija Srpska lista-Srpska radikalna stranka.

U Kolašinu na izborima učestvuju DPS, koalicija Pozitivna-SDP, DF, SNP, Grupa birača „Šule i Mikan sa građanima Kolašina”, a u Plužinama SDP, DPS, SNP, DF, Komunistička partija.

U izbornoj trci u Šavniku biće koalicija DPS-SDP, SNP i DF, a na Žabljaku SNP, koalicija DPS-SDP, Pozitivna, Stranka srpskih radikala, DF, Narodna stranka.

U Pljevljima učestvuju koalicija SNP-Pokret za Pljevlja, SDP, Pozitivna, koalicija Ujedinjena srpska lista i koalicija DPS-BS.

U Rožajama su listu predali DPS, SDP, BS, DF, SNP i BDZ.

U Plavu su u izbornoj trci SNP, SDP, BS, DF, DPS, koaliciji Forca-DUA, Građanska inicijativa, Demokratski savez.

U Gusinju su liste predali koalicija DPS-BS-SDP, koalicija Partija za Gusinje-SNP-LP, DUA, DS, Albanska alijansa.

Centar za demokratsku tranziciju prati lokalne izbore u Podgorici sa 151 posmatračem koji nadgledaju sprovođenje izborne procedure na biračkim mjestima, njihovoj okolini i kontrolisati rezultate.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora akreditovala je više od 500 posmatrača za lokalne izbore u Glavnom gradu, koji će evidentirati nepravilnosti i prijaviti nadležnim institucijama.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније