Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Portal RTCG ]

07. 03. 2024. 16:13 >> 17:14
2
Čitaj mi:

ZBOG POZIVANJA NA OTPOR

Odbor protiv skidanja imuniteta Đeljošaju

Administrativni odbor odlučio je da predloži Skupštini Crne Gore da donese odluku da ne skine imunitet ministru ekonomskog razvoja i potpredsjedniku Vlade Niku Đeljošaju. U odnosu na Đeljošaja vodi se postupak pred Osnovnim sudom u Podgorici zbog krivičnog djela pozivanje na otpor za vrijeme pandemije korona virusa. Sedam članova odbora bilo je protiv skidanja imuniteta, a dva za.  

Poslanici su razmatrali Zahtjev Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica, Kt br. 331/21 od 12. oktobra i 15. novembra 2023. godine, za davanje odobrenja za nastavak krivičnog gonjenja Nika Đelošaja, potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja u 44. Vladi Crne Gore i odlučuju o Zahtjevu Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica, Kt br. 331/21 od 12. oktobra i 15. novembra 2023. godine.

Đeljošaj je na odboru istakao da su mjere bile diskiminatorske, što se, kako kaže, utvrdilo i nakon 48 sati od protesta kada su iste promijenjene

"Da nijesmo bili u pravu državni organi ih ne bi ni mijenjali. Mi smo se okupili da iskažemo stav o nečemu za šta smo mislili da je diskriminatorski", naveo je Đeljošaj.

Podsjetio je da je u tom periodu bilo organizovano na desetine raznih protesta,  pa da niko nije procesuiran.

Poslanik Vaslije Čarapić (PES) istakao je da je stava da ne treba skinuti imunitet Đeljošaju.

Podsjetio je da su se ljudska prava kršila onda kada je objavljen spisak ljudi oboljelih od korona virusa, i da su to slučajevi u okviru kojih se vode postupci.

"Mislim da je to bila organska reakcija Đeljošaja, koji je smatrao da su mjere nepotrebne. I mislim da ne treba da bude krivično gonjen, jer više nemamo isti kontekst po ovom pitanju", rekao je Čarapić.

Kaže da mi kao društvo moramo da presavijemo tabak i krenemo dalje, a da se na ovaj način vraćamo nazad.

Poslanicima na odboru obratio se i Nikola Camaj koji je saglasan sa Čarapićem.

"Mi smo se tada suočile sa nepoznatim, i tada su donešene mjere koje iz ove perspektive nemaju nikakvog smisla", rekao je on.

Kaže da je apsurdno nekog teretiti jer se nije pridržavao besmislenih mjera.

Predsjednica Administrativnog odbora Jelena Nedović istakla je da poslanici PES-a neće glasati za skidanje imuniteta Đeljošaju. 

Poslanik NSD-a Dejan Đurović kazao je da neće glasatib za skidanje imuniteta.

Kaže da smo u tom periodu politički odlučivali i o vakcinama koje ćemo uzvesti.

"Da je Đeljošaj naručivao nefunkcionalne respiratore, ja bih glasao da mu se skine imunitet. Da je Đeljošaj vlasnik lanca trgovina koji su dizali cijene litra alkohola do 25 eura, ja bih glasao da mu se skine imunitet", rekao je Đurović, i naglasio da kako Đeljošaj nije odgovoran za ove stvari, već je digao glas protiv besmisla, tako on neće glasati za skidanje imuniteta.

Zamjenik predsjednice Administrativnog odbora Mihailo Anđušić rekao je da je stava da se da prostor pravosudnim organima da donesu stav o ovome.

"Mi ne sudimo nikome, dajemo mogućnost pravosudnim odgranima da odrade svoj dio posla", rekao je Anđušić.

Zoja Bojanić Lalović kaže da se skidanjem imuniteta daje prostor pravosudnim organima da neke procese privedu kraju.

Protiv skidanja imuniteta glasaće i predstavnik Demokratske Crne Gore Duško Stijepović.

Kaže da je protiv ideje da se unaprijed skida imunitet bilo kome, jer se onda postavlja pitanje koja je poenta postojanja imuniteta. Podsjetio se da su za vrijeme najoštrijih mjera NKT-a funcioneri DPS-a snimani na žurkama organizovanim u vikendicama.

Državna tužiteljka Ivana Petrušić Vukašević kazala je da je Đeljošaju stavljeno na teret krivično djelo protiv državnih organa.

"Rijeć je o KD secifične privrede i samim tim bi trebali da imate više razumijevanja da sud utvrdi da li je lice učinilo ili nije krivično djelo", istakla je tužiteljka.

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković pozvan je da učestvuje u radu sjednice, ali nije se odazvao jer je u inostarnstvu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније