Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

26. 05. 2014. 14:13 >> 14:14
12

ANALIZA JANJUŠEVIĆA

DPS stabilizovao biračko tijelo

Formiranje vlasti u Glavnom gradu zavisiće od pristupa Socijaldemokratske partije (SDP) državnoj koaliciji, odnosno eventualne odluke te stranke da se u novembru ide na parlamentarne izbore, ocijenio je predsjednik Centra za političku edukaciju (CPE), Dragiša Janjušević.

 



"Buduće formiranje vlasti će zavisti od SDP-ovog pristupa državnoj koaliciji. Ukoliko SDP odluči da u novembru ide na parlamentarne izbore onda je velika vjerovatnoća da će se opozicija dogovoriti oko formiranja vlasti u Podgorici", kazao je Janjušević agenciji Mina.

Na lokalnim izborima u Podgorici nijedna lista nije dobila apsolutnu većinu, a najviše glasova osvojila koalicija "Za evropsku Podgoricu - Milo Đukanović".

Prema riječima Janjuševića, iako zvuči paradoksalno od radne agende za samit u NATO u Velsu, koja će biti definisana u junu, zavisiće na neki način formiranje vlasti u Podgorici i odnos koalicionih partnera na državnom nivou.

"Jer ako u radnoj agendi za samit u Velsu ne bude politike proširenja Alijanse onda je scenario za formiranje vlasti od opozicije vjerovatno moguć, kao i vanredni parlamentarni izbori", pojasnio je Janjušević.

Rezultati lokalnih izbora u 12 opština pokazuju trend stabilizacije biračkog tijela DPS-a, što je uslijedilo nakon gubitka biračkog tijela Pozitivne, na što prvenstveno ukazuju izbori u Podgorici.

"Najveće iznenađenje, jeste dobar rezultat SNP-a u Podgorici, koji je vratio jedan dio birača od DF-a, ali je pokazao i jednu novinu, da se dobrom kampanjom može ući u novo biračko tijelo kojeg je u Podgorici bilo oko 11 hiljada", rekao je Janjušević.

On je naveo da je DF u blagom padu kada se analiziraju veće opštine upoređene sa parlamentarnim izborima 2012. godine.

"Taj blagi pad govori o šetnji opozicionog biračkog tijela unutar opzicionih partija, što govori o začaranom krugu iz kojeg je teško izaći i usmjeriti se ka novom biračkom tijelu, osim jednom svježom, inovativnom kampanjom oslonjenom na jakoj stranačkoj infrastrukturi kakvu ima SNP", rekao je Janjušević.

Najveći gubitnici ovih izbora su, smatra on, koalicija SDP-Pozitivna.

"Oni su svoj rezultat u Podgorici projektovali izmedju 12 do 14 odsto i tako planirali treći put na političkoj mapi Crne Gore", kazao je Janjušević.

Kao razlog neuspjeha on vidi prvenstveno nedefinisanu i nejasnu kampanju i poruke biračima kako će se realizovati taj treći put, odnosno da li će biti sa vlašću ili sa opozicijom.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније