Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

11. 03. 2024. 18:53 >> 18:53
1
Čitaj mi:

UOČI SJEDNICE VLADE

Premijer ne odustaje od Radovića, Demokrate ne prihvataju

Dan uoči sjednice Vlade na kojoj će se birati vršilac dužnosti direktora Uprave policije i Pokret Evropa sad (PES) i Demokratska Crna Gora ostali su na istim pozicijama.

Demokrate neće prihvatiti bilo kojeg kandidata osim onog kojeg predloži ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović. Ista situacija je i sa PES-om, koji smatra da to mjesto pripada njima i njihovu podršku će imati Aleksandar Radović, aktuelni načelnik Finansijsko-obavjestajne jedinice (FOJ). Radović uživa podršku premijera Milojka Spajića, koji je njega ponudio kao kompromisno rješenje.

Portal RTCG saznaje da je gotovo izvjesno da će on biti imenovan uprkos protivljenju Demokrata. Prema našim saznanjima, to neće biti razlog izlaska te partije iz Vlade, ali će iskoristiti sve zakonske mogućnosti da taj scenario spriječe i ponište eventualni izbor pomenutog policijskog funkcionera.

Procedura podrazumijeva da se vršilac dužnosti direktora policije bira na predlog ministra unutrašnjih poslova.

Šaranović je u četvrtak rekao da sada imamo pozitivnu praksu – ne biraju se čelnici sektora bezbjednosti po mračnim hotelskim sobama, već se to radi transparentno. On je rekao da je na ovaj način unaprijeđena metodologija izbora. Kazao je da je vlada uvažila njegov predlog i raspisan je javni poziv za izbor novog čelnika policije. Kako je kazao. transparentnost je cilj.

“Javni poziv može da ima konsultativnu komponentu. Na ovaj način dobićemo informaciju koji službenici su zainteresovani da budu v.d. direktora policije, ali kandidat može da bude samo neko koga ja kao ministar predložim”, rekao je Šaranović u emisiji "Argumenti" na TVCG. 

Iz Pokreta Evropa sad kazali su danas da podržavaju transparentan proces izbora vršioca dužnosti direktora policije, koji će omogućiti da se izabere najbolji od više prijavljenih kandidata za jako odgovornu poziciju, saopšteno je iz te partije.

“Na osnovu informacija koje objavljuju mediji, do sada prijavljeni kandidati nemaju partijsku pozadinu, bar kada je PES u pitanju”, istakli su iz PES-a.

Zato je, kako navode, važno izabrati kandidata sa najboljim stručnim referencama.

“Ono što je evidentno da svi prijavljeni kandidati imaju višegodišnje iskustvo i dugogodišnji rad u skoro svim prethodnim sistemima. Stoga, afirmišemo princip da se izabere najbolji od predloženih kandidata za direktora policije, koji nema partijske afilijacije, a spreman je za neselektivnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije”, zaključuju iz PES-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније