Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

13. 03. 2024. 17:25 >> 17:27
Čitaj mi:

Zenović na POSP-u

Crna Gora ne smije propustiti istorijsku šansu

Šansa koju imamo da ubrzamo evropski put je istorijska i ključna prekretnica za budućnost Crne Gore i ne smijemo da dozvolimo da je propustimo. Zato smo energiju i kapacitete administracije usmjerili na donošenje zakona, strategija i isporučivanja rezultata u oblasti vladavine prava jer je naš cilj jasan, da budemo spremni za Međuvladinu konferenciju u junu i dobijemo pozitivni Izvještaj za poglavlja 23 i 24, poručio je glavni pregovarač Crne Gore sa EU Predrag Zenović na 21. sastanku Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP).

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, glavni pregovarač predstavio je stanje pristupnih pregovora i odnosa između Crne Gore i Unije i napredak u oblasti reforme vladavine prava, uključujući imenovanja u pravosuđu, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i slobode medija.

“Predano smo radili na realizaciji obaveza koje proističu iz evropske agende, koje predstavljaju jedan od ključnih prioriteta Vlade. Posebno smo ponosni na spremnost Vlade i Skupštine na jačanje dijaloga kroz saradnju u pravcu ostvarenja napretka u procesu pristupanja Crne Gore EU, jer je ovo cilj kojem zajednički stremimo za dobrobit naših građanki i građana”, kazao je Zenović.

On je dodao da je dodatni podsticaj kontinuirano visoka podrška crnogorskih građana članstvu Crne Gore EU od skoro 80 odsto – što govori da društvo jasno vidi vrijednost evropskog projekta.

“Svjesni smo da evropska integracija ima transformativnu snagu i benefite u pogledu društvenih i demokratskih promjena i da predstavlja veoma složen proces i sa poliičkog i sa tehničkog aspekta. Zato Ministarstvo evropskih poslova, kao koordinator pregovora sa EU, radi sve kako bi se pripremili za Međuvladinu konferenciju u junu i dobijanje Izvještaja o ispunjenju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, a već krajem godine da zatvorimo pregovaračka poglavlja koja imaju internu spremnost”, kazao je Zenović.

Govoreći o tome da za je za Crnu Goru Evropska unija projekat prosperiteta i ekonomskih reformi, naglasio je važnost Novog plana rasta i Vladinog Programa ekonomskih reformi za Crnu Goru 2024 – 2026 koji predviđaju konkretne mjere za poboljašanje kvaliteta života građana.

U okviru sesije su, pored glavnog pregovarača Zenovića, učestvovali i Mišel Denefe  belgijska predstavnica Savjeta EU, Krisi Perkuri iz Generalnog direktorata za proširenje EK i Klajv Rambold, ekspert za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove.

Sastanak POSP-a, najbitnijeg mehanizma saradnje sa Evropskim parlamentom, održava se nakon pauze od dvije godine, nakon četiri godine prvi put uživo, a kopredsjedavaju Vladimir Bilčik i potpredsjednik Skupštine, Boris Pejović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније