Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj.

28. 03. 2024. 20:05 >> 21:17
Čitaj mi:

VUKOVIĆEVA

"Nema inicijative za smjenu gradonačelnice, bićemo i dalje dio vlasti"

Milena Vuković iz GP URA kazala je u emisiji Argumenti da sporazum Memorandum koji je potpisan nema za cilj smjenu gradonačelnice Olivere Injac i njenog zamjenika Luke Rakčevića. Poručila je da ostaju dio odborničke većine, vjerni koalicionom sporazumu, te da će nastaviti da zajedniki vrše vlast naredne tri godine. Nađa Ljiljanić iz Pokreta za Podgoricu kazala je da predsjednik Jakov Milatović nema veze sa dešavanjima na lokalnom nivou, ali da su ideološki jako bliski sa njim.

Da li je održavanjem sjednice Skupštine Glavnog grada riješena kriza vlasti u Podgorici? Šta donosi Memorandum koji potpisuju Poseban klub odbornika, URA i PzP? Može li doći do prekompozicije vlasti u Glavnom gradu? To su bile teme emisije "Argumenti" na TVCG1. 

Nađa Ljiljanić iz Pokreta za Podgoricu je kazala da Memorandum koji su na nivou Glavnog grada potpisali GP URA, Pokret za Podgoricu i PzP, ne znači da se spajaju klubovi, već podrazumijeva koordinisano djelovanje potpisnika. 

"Sada kada više nismo dio PES-a, mi nemamo učešće u nekim skupštinskim organima i tek u plenumu dobijamo informacije kako djelovati u Skupštini. Smatramo da treba da imamo učešće srazmjerno našoj snazi u svim organima Skupštine Glavnog grada", kazala je ona.

Istakla je da treba da preuzmu političku odgovornost za ispunjavanje svih predizbornih obećanja.

"Smatramo da dogovorom i nekom računicom možemo da odlučimo kako da odgovorno postupamo prema građanima", kazala je Ljiljanić.

Milena Vuković iz GP URA je kazala da Olivera Injac i Luka Rakčević imaju njihovu punu podršku. 

"Ovaj Memorandum znači da možemo zajedno da dođemo do rješenja", kazala je ona. 

Istakla je da nema inicijative za promjenu gradonačelnice. 

"Mi ostajemo dio ove odborničke većine i ostajemo vjerni koalicionom sporazumu. Mi treba zajedno da nastavimo da zajednički vršimo vlast u naredne tri godine", kazala je Vuković i objasnila da je Memorandum na neki način osiguranje da će njihove inicijative prolaziti u Skupštini.

Tihomir Dragaš iz Pokreta Evropa sad kazao je da će koalicioni dogovor nastaviti da se poštuje. On je kazao da su od kolega koji su izašli iz PES-a imali zahtjeve za određene finkcije, ali sve je ostalo na razgovoru, jer im nijesu dostavili pisani zahtjev.  

Branko Vuković iz Demokratske Crne Gore kaže da ga veoma raduje da neće biti saradnje sa DPS-om, te da nema problem zbog potpisanog sporazuma.  

Mihailo Anđušić iz DPS-a smatra da je na djelu ozbiljna politička kriza. 

"Definitivno je da gospodin Milatović ima određene namjere i to se gradira kroz jedan, drugi, treći potez. Vidjeli ste kako mimo znanja resornog ministra, što je nečuveno, funkcioneri PES-a se  imenju u upravnim odborima.  Vidimo političke manevre gdje su pojedinci u liku i djelu gospodina Milatovića iskoristili priliku da pomrse konce i pokažu kako će to funkcionisati u narednom periodu", kazao je Anđušić i dodao da je to pokazatelj da će zasebni klub kreirati neke svoje "marifetluke" koji će dovesti do ozbiljne političke nestabilnosti. 

Ljiljanić je kazala da Milatović nema veze sa dešavanjima u lokalnoj upravi. 

"Mi smo ideološki jako bliski sa predsjednikom Milatovićem zato što cijenimo njegov rad u PES-u. On  je donio prvu pobjedu partiji, uzdigao partiju, zatim druga pobjeda. Mi nismo samo Pokret za Podgoricu koji broje pet odbornika, mi imamo i kolege koji su u izvršnoj vlasti. Neki obavljaju odgovorne finkcije u izvršnoj vlasti, a neki ljudi možda nisu u Glavnom gradu, ali su takođe napustili PES zbog programskih ciljeva i ideologije koja se ne poklapa sa bivšim saborcima", kazala je ona. 

Dodala je da je jedan od razloga napuštanja PES-a zapošljavanje DPS kadra. 

Vuković kaže da su njegova očekivanja optimistična i da se nada da će se stabilnost do sada održati. Smatra da prijevremeni izbori u ovom trenutku nijesu dobra ideja i da bi najmanje odgovarali građanima Podgorice. 

Anđušić kaže da je tempo rada u Glavnom gradu na razočaravajućem nivou. On je poručio da DPS nikad nije osuđivao prije pravosudnih organa. Poručio je da je DPS i dalje najjača politička partija. 

Vukovićeva: Spajić koristi vrijeme da pregovara sa BS-om i izbaci Demokrate iz Vlade

Vukovićeva je kazala da je vlast prvi put promijenjena i da su trzavice i turbulencije koje se dešavaju sasvim normalne, jer sad živimo demokratiju. 

"Ja mislim da ćemo mi vrlo brzo ići na izbore na državnom nivou i da će oni biti na jesen ili najkasnije sljedeće proljeće.I mi im se radujemo jer vidimo da ova vlast nije među sobom funkcionalna. Mislimo da je čekanje IBAR-a da bi došlo do rekonstrukcije samo odlaganje.  Mislimo da kolege iz ZBCG neće doći u priliku da uđu u tu Vladu. Mislimo da gospodin Spajić  koristi da pregovara BS da bi isključili Demokrate", rekla je ona. 

Ljiljanićeva nije željela da odgovori na pitanje kakav je njen stav o pitanju izbora na državnom nivou, te da nema te aambicije. Njeno jedino interesovanje je Podgorica. 

Tihomir Dragaš smatra da Vukovićeva nije u pravu i da u svakoj "porodici" ima trzavica, a ne u tako širokoj koaliciji koja čini vlast. 

Branko Vuković kaže da opozicija marljivo radi na nestabilnosti i da vlast mora da se pogleda i odluči šta bi im donijela nestabilnost. 

"Razumijem određene nesuglasce unutar sadašnje većine, ali mislim da će preovladati interes i evropski put države. Očekujem da će se strasti smiriti i dugoročnu stabilnost", kazao je on. 

Anđušić je rekao da ova Vlada lako može da padne na socio-ekonomskim pitanjima.  

"Iz ovoga se samo može izaći vanrednim parlamentarnim izborima i očekujem da se Crna Gora vrati na stabilan put", kazao je on. 

Dragaš mu je odgovorio da se nada da se neće vratiti stabilnost skaj prepiski najviših funkcionera DPS-a. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније