Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.Jovanović

29. 03. 2024. 15:01 >> 15:11
Čitaj mi:

NENAPLAĆENA POTRAŽIVANJA U PODGORICI

Zbog netačnih izvještaja prikriveno preko 30 miliona eura

Bivša vlast u Podgorici nije prijavljivala ukupna nenaplaćena potraživanja, i ona iznose preko 30 miliona eura više nego što je predstavljeno izvještajem za 2022. godinu, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije.

Direktor Uprave lokalnih javnih prihoda Aleksandar Rašović rekao je da je ta uprava organ koji prihoduje i puni budžet Glavnog grada.

"Porez na promet nepokretnosti od 1.januara je u nadležnosti lokalnih samouprava. Sve godine, uprava obezbjeđuje podatke od MUP-a. Zetečeno je užasno stanje, identifikovani su brojni problemi...Brojne žalbe, tužbe, nivo nenaplaćenih potraživanja i jos mnogo toga", kazao je Rašović.

Kako je pojasnio, nenaplaćena potraživanja su veća za oko 33 miliona eura nego što je ranija uprava Glavnog grada predstavila za 2022. godinu. 

"U julu prošle godine upoznao sam nadležne u gradu sa stanjem. Urađena je revizija nenaplaćenih potraživanja iz Uprave lokalnih i javnih prihoda. O tome sam upoznao nadležne. Vještačenje je pokazalo da je situacija skroz drugačija. Razlika se odnosi na dostavljena i ukupno donesena rješenja. U tabeli se vidi razlika, da je preko 20 miliona neprijavljenih potraživanja samo za ovaj period. Za nedostavljena rješenja ustanovljeno je vise od 13 miliona eura. Ono što potražuje Uprava, a to je Porez na nepokretnost, naknade za korišćenje puteva i takse, imamo preko 27 miliona eura", kazao je Rašović.

Nažalost, kaže, cifra od 13 miliona će morati da se otpiše iz budžeta jer na njih "više nećemo moći da računamo".

"U julu 2023. godine od bivših starješina uprave ovog organa tražio sam pisana izjašnjenja o stanju u Upravi, a na taj dopis još nije odgovoreno. Suočili smo se sa brojnim problemima. Posao za tu godinu nije dobro urađen. Sve ovo govori o višedecenijskom nedomaćinskom odnosu bivše vlasti. Dileme ko je kriv i ko će krivično odgovarati ne mogu ostati bez konkretizacije", kazao je Rašović.

Kako je rekao, problem koji su uočili je u tome što bivša gradska vlast nije prijavljivala ukupna nenaplaćena potraživanja.

"Od ukupnog zaduženja nenaplaćeno je preko 60 miliona eura. Gdje je nestala ova razlika od vise od 30 miliona, to je pitanje za bivsu gradsku vlast", rekao je Rašović, ne precizirajući koje firme su najveći dužnici. 

Anđela Mićović, odbornica Evorpe sad, kazala je da nije u poziciji da govori o više detalja, budući da su se nedavno upoznali sa izvještajem.  

"Postavlja se pitanje šta je prethodna vlast mogla da uradi za 33 miliona eura. Koliko je moglo biti izgrađeno saobraćajnica, mogla se poboljšati infrastruktura...Sve je to moglo biti uklopljeno u navedenih 33 miliona eura. Recimo, rekonstrukcija Balšića ulice, trga u Podgorici i slično. Očigledno je da je postojala namjera da se prikrije ovakvo stanje kroz prikazivanje neistinitog sadržaja. Odgovornost je na revizorskoj kući, bivšem direktoru Uprave i bivšem gradonačelniku", rekla je Mićović.

U narednim danima očekuju digitalne servise.

"Omogućiće se za sve usluge koje Glavni grad prihoduje da budu u elektronskom obliku. U strukturi uručenih rješenja, imamo više savjesnih građana koji unaprijed plate obaveze", kazala je Mićović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније