Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Politika.rs ]

03. 04. 2024. 14:12 >> 14:13
Čitaj mi:

SIJARTO

Mađarski šef diplomatije: Odbijamo da gurnemo NATO u rat

Mađarska odbija da podrži bilo koji prijedlog na predstojećem sastanku ministara spoljnih poslova NATO koji bi gurnuo tu alijansu bliže ratu ili ga pretvorio u ofanzivni savez, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

"NATO je odbrambeni savez", rekao je on u Briselu prije početka sastanka, prenio je MTI.

Kako je istakao, Mađarska će odbaciti svaki prijedlog koji bi NATO transformisao u ofanzivni savez jer bi to dovelo do ozbiljne opasnosti od eskalacije.

"Rat je užasan, naravno da ga osuđujemo", rekao je on.

On je naglasio da rat u Ukrajini nije ni rat Mađarske, ni NATO.

Sijarto je kazao da bi vitalni cilj dvodnevnih sastanaka trebalo da bude sprečavanje da rat u Ukrajini preraste u rat koji uključuje NATO.

On je istakao da se mora učiniti sve "da se izbegne direktan sukob između NATO i Rusije u narednom periodu".

On se osvrnuo i na "izjave zapadnoevropskih političara posljednjih nedjelja" o mogućnosti slanja vojnika u Ukrajinu, rekavši da Mađarska odbacuje svaki prijedlog koji bi eskalirao rat.

"Nadamo se da će zdrav razum i želja za mirom i bezbjednošću prevladati na sastanku u naredna dva dana", rekao je Sijarto.

Ministri spoljnih poslova država članica NATO saveza sastaće se danas i sjutra u Briselu uoči 75. godišnjice tog saveza da bi razgovarali o preuzimanju koordinacije dostave oružja Ukrajini koju za sad vode SAD.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније